ABD'den Erdoğan hakkındaki iddialara cevap

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Toner, ''Erdoğan ve ailesinin IŞİD ile kaçak petrol ticareti yaptığına ilişkin herhangi bir kanıt yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin, IŞİD ile kaçak petrol ticareti yaptığı iddialarının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı'na, Bilal Erdoğan sorusu yöneltildi. 

Erdoğan ya da ailesinin, IŞİD ile ortaklaşa petrol kaçakçılığı yaptığı iddialarını direkt olarak reddettiklerini belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner'e, bir gazeteci Erdoğan ve ailesi ile ilgili sözlerinizi desteklemek için elinizde hiç kanıt var mı çünkü oğlu hayatında hiç çalışmamış ama milyarder birisi sorusuna verdiği yanıtta, Erdoğan ve ailesinin IŞİD ile kaçak petrol ticareti yaptığına ilişkin de herhangi bir kanıt bulunmadığı yanıtını verdi. 

Toner, Bu soruya yanıtım, kimsenin elinde bu iddialarını doğrulayacak kanıt var mı Ortaya atılan bir sürü iddia var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin, IŞİD ile petrol kaçakçılığı yaptığı iddialarına dün de yanıt verdim. Bizim elimizde hiç bir kanıt yok. Durum bu. Biz bu iddiaları direkt olarak reddediyoruz. Dürüstçe söylemek gerekirse, aileye yöneltilen bazı iddiaları sorguluyoruz dedi.

Basın toplantısında gazetecinin Bize, onları suçlayan Rusya olduğu için, onları savunmak durumunda kalıyorsunuz gibi geliyor sözlerine de karşılık veren Mark Toner, Türkiye'nin, Rus uçağını vurarak düşürmesinin ardından Rusya, Türkiye'nin İŞİD ile suç ortaklığı iddiaları ortaya atmaya başladı. Biz Türkiye ile yapıcı ve verimli bir biçimde çalışıyoruz. Bize, İncirlik Üssü'nün kullanımını verdiler. Suriye ile hala açık olan 98 kilometrelik sınırı kapatmak için bizle birlikte çalışıyorlar. Üstesinden gelinmesi gereken sorunlar yok demek değil bu, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşan güçler için hepimizin yapabileceği başka şeyler yok demek değil. Ama, Türkiye'nin, IŞİD ile işbirliği içinde olduğunu, birlikte çalıştıklarını öne sürmek iddiaların dayanağı olmadığını düşünüyoruz dedi.