ABD'den iki veri açıklandı

ABD'de işsizlik başvurularıyla, Philadelphia Fed endeksi aralık ayında düşük geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları geriledi. 

ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 12 Aralık ile sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 11 bin kişi düşüşle 271 bine geriledi. Piyasalarda beklenti başuruların 7 bin kişi düşüşle 275 bin olacağı yönündeydi. 

Bir önceki haftanın rakamı 282 binde revize edilmeden kaldı. 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları 250 düşüşle 270 bin  500 oldu. İşsizlik maaşından yararlanmaya devam edenlerin sayısı 5 Aralık ile  sona eren haftada bir önceki haftaya göre 7 bin kişi düşüşle 2 milyon  238 bin oldu. 4 haftalık ortalamalara göre işsizlik maaşı başvurusundan  yararlananlar 16 bin 250 artışla 2 milyon 199 bin 750 olarak açıklandı.

İşsizlik sigortalıların oranı ise aynı dönemde mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 1,7 olarak kalırken, takvim ve mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 1,7'den yüzde 1,6'ya indi. İşsizlik sigortalıların oranı işsizlik maaşından yararlanmaya devam  edenler ile işsizlik maaşı başvurularının oranından hesaplanıyor.

Philadelphia Fed endeksi düştü

ABD'de Philadelphia Fed endeksi aralık ayında  eksi 5.9'a gerileyerek artış beklentilerinin aksine düştü.

Reuters anketine katılan uzmanlar kasımda 1.9 değerini alan Philadelphia Fed endeksinin aralıkta 1.5 olarak gerçekleşmesini bekliyorlardı.

Ayın açıklanan ilk üretim faaliyeti verilerinden olan Philadelphia Fed endeksinin artı bir değer alması doğu Pennsylvania, güney New Jersey ve Delaware'den oluşan bölgede üretim faaliyetinin arttığı anlamına geliyor.