ABD'den önemli 'Kıbrıs' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, " Kıbrıs'ta barış uzak değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyarette adada barışın çok uzak olmadığını söyledi.

Kerry böylece 1974 yılında bölünen adayı yeniden birleştirecek bir anlaşmanın çok yakın olduğuna dair açıklama yapan yabancı yetkililerin arasına katılmış oldu. Kıbrıslı Rum ve Türk liderler bir anlaşma istiyorlar ve ada açıklarında bulunan doğalgaz birleşmenin maliyetlerini karşılayabilir.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ayrı toplantılar gerçekleştirdikten sonra basına konuşan Kerry, "Son aylarda görüldü ki zemin gerçekten değişmeye başladı ve somut ilerleme gösteriliyor" dedi.

"Her zamankinden daha eminim"
              
Kerry sözlerini, "Adada bölünmüşlüğü giderecek çözüme yaklaştığımıza her zamankindne daha eminim" diyerek sürdürdü.
              
Kıbrıs, adayı Yunanistan'a bağlamayı amaçlayan darbe girişiminin ardından Türkiye'nin adanın kuzeyini 1974'te çıkartma yapmasının ardından Rum ve Türk kesimleri olmak üzere ikiye ayrıldı.
              
Adanın kuzeyindeki ülke yalnızca Türkiye tarafından tanınırken, Kıbrıs'ın bölünmesi Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği hedefleri önünde de bir engel olarak duruyor.
              
Adanın birleştirilmesi için bundan önceki girişim 2004 yılında halk oyuna sunulmuş, Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilirken, Rumlar tarafından reddedilmişti.
              
Kerry Suriye'de devam eden ve Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Avrupa'ya milyonlarca göçmen gönderen iç savaşa gönderme yaparak, "Birleşmiş bir Kıbrıs dünyanın kargaşaya sürüklenmiş bu bölgesinde umut ışığı olacaktır" dedi.