ABD'den Rus bankalara yeni yaptırım

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini cezalandırmak isteyen ABD'nin Sberbank'a yaptırım uygulayacağı, diğer Rus bankalarının da limitlerini daraltacağı belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Konuya yakın kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini cezalandırmak isteyen ABD'nin, Sberbank'ın da dahil olduğu önde gelen Rus bankalarının ABD tahvil ve hisse senedi piyasalarına olan erişimini sınırlamak için yeni adımlar atacağını söyledi.

Söz konusu yaptırımlar, Rusya'nın enerji, finans ve savunma sektörlerine yönelik, Avrupa Birliği'nin yeni ekonomik yaptırımları ile eşzamanlı gerçekleşiyor.

ABD, Temmuz ayında VTB Bank, Gazprombank, Bank of Moscow, VEB and Russian Agriculture Bank'ın ABD hisse senedi ve tahvil piyasalarına erişimini kısıtlamıştı.

Adlarının açıklanmasını istemeyen kaynaklar, ABD'nin aynı yaptırımı Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'a da uygulamayı planladığını ve Temmuz ayında yaptırım kapsamına alınanlar dahil bu altı bankanın 30 günden uzun vadeli sermaye piyasası araçlarına ABD'li kişi ve kurumların yatırım yapmasının önüne geçileceğini belirtiyorlar.

ABD'li yetkililer ayrıca, Rusya'nın, kutup dairesi ve Sibirya'da petrol aramasını zorlaştıracak önlemler alacağını belirtiyorlar. Bu alandaki yaptırımlar Rus petrol şirketleri ile Exxon Mobil ve BP gibi Batılı petrol şirketlerinin işbirliği yapmasının önlenmesini içeriyor.

Yaptırımların üçüncü ayağı ise Rus savunma şirketlerini hedefliyor. Kaynaklardan biri, ABD'li silah şirketlerinin işbirliği yapmasının yasak olduğu Rus silah üreticilerinin sayısının artırılacağını ifade etti.

ABD 29 Temmuz'da Rusya'nın en büyük askeri gemi tersanesi United Shipbuilding Corp'un ABD'deki varlıklarını dondurmuş ve ABD'li kişilerle iş yapmasını yasaklamıştı.

Beyaz Saray yaptırımların Cuma günü açıklanabileceğini duyurdu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir