ABD'den Rus bankalarına ağır darbe

Ukrayna'yı işgal etmesinden dolayı Rusya'ya ekonomik ambargo uygulayan ABD'nin, Rus bankalarının varlıklarını dondurduğu ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

ABD yönetimi, Rus lider Putin'in üç milyarder arkadaşının patronu olduğu Bank Rossiya ile SMP Bank'ın ABD'deki 640 milyon dolarlık varlığını dondurdu.  

"Putin'in kasası"

The Wall Street Journal'ın ABD Hazine Bankası verilerine dayandırdığı habere göre,  en ağır darbeyi 572 milyon dolarlık varlığı dondurulan Bank Rossiya aldı. Bu rakam Rossiya'nın 2013 bilançosuna göre yaklaşık yüzde 10'luk varlığına tekabül ediyor. St. Petersburg merkezli banka, Obama yönetiminin "Putin'in kasası" olarak adlandırılan Yuri Kovalchuk tarafından kuruldu. 

ABD'nin yaptırımlarından ikinci en büyük darbeyi alan SMP Bank'ın en büyük hissedarları, Putin'nin çocukluk ve Judo arkadaşları olan Arkady ve Boris Rotenberg kardeşler. Rotenberg kardeşlerin Putin yönetimi zamanında servetlerini büyüttükleri iddia ediliyor. SMP Bank'ın ABD'deki 65 milyon dolarlık varlığının dondurulduğu belirtildi. Arkady Rotenberg'in servetinin 1,4 milyar dolar olduğu açıklandı. 

ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'ya Ukrayna'daki çatışmaların başladığından bu yana batılı finans kurumlarına erişmeyi engelleme, visa sınırlaması, bazı kişi ve kurumların yurtdışı varlıklarını dondurma gibi bir dizi ekonomik yaptırımları uyguluyor. 

ppp.jpg

Eski dostlar Vladimir Putin ve Arkady Rotenberg judo antremanında.

Bu konularda ilginizi çekebilir