ABD'den Rusya'ya uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya'yı, Ukrayna'da gerilimi azaltmaması halinde bunun "ilave sonuçları" olacağı yönünde uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı, Ukrayna'da gerilimi azaltmaması halinde bunun "ilave sonuçları" olacağı yönünde uyardı.

Kerry, Ukrayna'nın doğusunda dün silahlı militanlarca düzenlenen saldırıların önceden planlanmış ve senkronize olduğu, doğu Ukrayna ve Kırım'da önceki saldırılarla benzerlik taşıdığına dair güçlü kaygısını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Kerry'nin, bu kaygısını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefon görüşmesinde ortaya koyduğunu bildirdi.

Yetkili, militanların özel Rus silahlarıyla donanmış olduğu ve Kırım'ı işgal eden Rus askerleriyle aynı üniformaları giydiğini belirtti.

Kerry'nin görüşmede Lavrov'u, Rusya'nın, doğu Ukrayna'da gerilimi azaltma yolunda adımlar atmaması ve askerlerini Ukrayna sınırından çekmemesi halinde, bunun "ilave sonuçları" olacağı yönünde net biçimde uyardığı kaydedildi.

Biden Ukrayna'ya gidecek

Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 22 Nisan'da Ukrayna'ya gidecek.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın, hükümet liderleri ve sivil toplum üyeleriyle görüşmelerde bulunmak üzere 22 Nisan Salı günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret edeceği belirtildi.

Açıklamada, Biden'ın, gelecekte izleyeceği yola dair kendi seçimlerini yapan birleşik, demokratik bir Ukrayna'ya yönelik ABD'nin güçlü desteğinin altını çizeceği kaydedildi.

Biden'ın, Kiev'de bulunacağı süre zarfında, uluslararası toplumun, Ukrayna ekonomisinin istikrarlaştırılması ve güçlendirilmesine katkı sağlama ve Ukrayna'ya anayasal reform, ademi merkeziyetçilik, yolsuzlukla mücadele ve 25 Mayıs'ta özgür ve adil seçimlerin yapılması hususlarında aşama göstermesine yardımcı olma gayretleri hakkında istişarelerde bulunacağı bildirildi.

Beyaz Saray açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Başkan Yardımcısı (Biden), Rus yanlısı ayrılıkçıların, görünen o ki Moskova'nın desteğiyle, Ukrayna devletini istikrarsızlaştırmak için önceden planlanmış tahrik ve sabotaj kampanyasını devam ettirdiği doğu Ukrayna'daki son gelişmeleri ele alacak. Buna ilaveten, Başkan Yardımcısı, Ukrayna'nın kısa ve uzun vadeli enerji güvenliğini geliştirmeye dönük son adımlar üzerinde fikir alışverişinde bulunacak. Başkan Yardımcısı ayrıca, Ukrayna halkının arzularını dinlemek ve ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkileri geliştirmek için Ukrayna halkının çeşitli kesimlerince bir araya gelecek."

Bu konularda ilginizi çekebilir