ABD'nin işsizlik verileri korkuttu

Son 14 yılın en yüksek düzeyine ulaşan işsizlik, ekonomik durgunluk korkularını derinleştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD'deki işsizliğin ekim ayında son 14 yıl itibariyle rekor düzeye ulaşması, ülkedeki ekonomik durgunluğun giderek derinleştiği endişesini artırıyor.

Amerikan ekonomi çevrelerinde ekim ayında işsizlik oranının yüzde 6,5 ile 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ve bu ay içinde 240 bin kişinin işini kaybetmesi ekonomik durgunluğunun giderek derinleştiği yönünde yorumlara yol açıyor.

İşten çıkarmaların özellikle imalat ve hizmet sektöründe görüldüğünü belirten analistler, yine de mali krizden doğrudan etkilenmeyen hizmet sektöründe yer alan eğitim, sağlık ve kamu sektöründe işsizlik oranlarının artmadığını belirtiyorlar.

ABD'de ekim 2008 itibariyle 10.1 milyon insanın işsiz olduğunu vurgulayan analistler, işin en kötü yönünün ise bu insanların şu anki ekonomik durumdan psikolojik olarak daha da kötü etkilenip, "nasıl olsa iş bulamam deyip, iş aramayı da bırakmaları" olduğunu ifade ediyorlar.

Mali krizin otomotiv sektörünü de vurduğu, General Motors, Ford ve Chrysler gibi şirketlerin istihdam oranlarını gözden geçirdikleri bildiriliyor.

Yapılan analizlerde özellikle imalat, inşaat, mali ve eğlence sektöründe çalışanların giderek daha fazla oranda işşiz kaldıklarına işaret edilirken, tüketimin giderek daha da azalmasının ekonomik durgunluğu daha da arttıracağı belirtiliyor.