ABD'nin Libya Büyükelçisi öldürüldü

ABD'nin Libya büyükelçisi ve üç elçilik görevlisinin Bingazi'deki roket saldırısında öldüğü bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dün gece Libya'nın Bingazi kentindeki ABD konsolosluğuna yöneik roket ve otomatik silahlarla saldırı düzenlendi. Hz. Muhammed'e hakaret içerdiği belirtilen film nedeniyle yaşanan şiddet eylemlerinin bir devamı olduğu iddia edilen saldırıda ABD büyükelçisi J. Christopher Stevens ve 3 konsolosluk yetkilisi hayatını kaybetti.

El Cezire Libya güvenlik güçlerine dayanarak Stevens'ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini duyurdu. Reuters, Libyalı yetkililere göre ise büyükelçi ve ABD diplomatlarını taşıyan otomobile roket isabet ettiğini belirtti.

Libya özür diledi

ABD'nin Libya'nın Bingazi şehrinde bulunan konsolosluğuna düzenlenen saldırıda, ABD Büyükelçisi J. Christopher Stevens ve üç büyükelçilik çalışanı hayatını kaybetti. ABD Başkanı Barack Obama bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı, Libya hükümeti ise "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi.

Libya'da ve Mısır'daki Selefiler, ABD'de yaşayan İsrail doğumlu bir Yahudi olan Sam Bacile tarafından çekilen ve Hz. Muhammed ile İslam'a hakaret ifadeleri içerdiği belirtilen bir kısa filmi protesto etmek için Kahire'deki ABD Büyükelçiliği'ne saldırmış, Bingazi'de de konsolosluk binasını ateşe vermişti.

Cenazeler evlerine gönderildi

El Cezire muhabiri Süleyman İdrisi, Stevens'ın kısa bir ziyaret için Bingazi'de bulunduğunu aktardı.

Ölen ABD'lilerin cenazeleri Bingazi Uluslararası Havaalanı'na götürüldü. Cenazelerin önce başkent Trablus'a oradan da Almanya'da bulunan bir ABD üssüne transfer edileceği belirtildi.

j_christopher_stevens.jpg

CHRISTOPER STEVENS KİMDİR?

Büyükelçi J. Christopher Stevens, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli bir kariyer diplomatıydı. Mayıs 2012’den itibaren ABD’nin Trablus Büyükelçisi olarak görev yapan Stevens, daha önce de iki kez bu ülkede hizmet vermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir