ABD'nin Rus yapımı motor kullanmasına eleştiri

ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı McCain, ABD'nin uzaya gönderdiği roketlerde Rus yapımı motor kullanmasını eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, ABD’nin uzaya gönderdiği roketlerde Rus yapımı motorların kullanılmasını eleştirerek, ABD’nin yaptırım uyguladığı bazı kişilerin roket alınan şirkette görev yaptığını söyledi.

ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’nin “Askeriyenin Rus roketlerini kullanması” konulu oturumunda, komite üyelerinin yanı sıra, teknoloji ve lojistikten sorumlu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Frank Kendall ve Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James konuştu.

Komite Başkanı McCain, “ABD Ulusal Güvenlik uyduları, Rusya kontrolü altındadır” ifadesini kullanarak, yönetimin bir an önce Ruslardan roket almayı durdurması gerektiğini söyledi. McCain, Rusya'nın uzaya silah yığımı yaptığını ve bunun ABD için büyük bir tehlike olduğunu belirtti.

McCain, Rusya’dan roket motorlarının alınmasını Vladimir Putin’i ödüllendirmek olarak değerlendirerek, “Putin’e ve onun yolsuz ilişkilerine yaramaktadır ve Rus askeri endüstrisinin karışıklığı çok iyi bilinmektedir” dedi.

ABD’nin roket aldığı Rus şirketinin üç yöneticisinin ABD’nin yaptırım uyguladığı isimler arasında olduğunu da belirten McCain, “ABD’nin yaptırım uyguladığı üç ismin ortak bir özelliği var, bu isimler bizim şu anda roket motoru aldığımız şirketin yönetiminde bulunuyor” ifadesini kullandı.

Hava Kuvvetleri Sekreteri James ise Ruslardan roket motoru alımını bir an önce durdurmak istediklerini fakat şu anda alternatiflerinin olmadığını söyledi.

James, “Roket endüstrimiz yapabileceğini söylüyor, fakat bizi uzaya gönderecek şey sadece motor değildir. Rokete uyarlanması, test edilmesi ve gerekli işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu da 2019 yılından daha uzun bir süre alabilir” şeklinde konuştu.