ABD'nin yıllık büyüme tahmini aşağı çekildi

Fed'in Philadelphia şubesi tarafından hazırlanan ankete katılan ABD'li ekonomistler, 2014 yılı büyüme tahminlerini yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e revize etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'li ekonomistlerin bu yılki büyüme beklentisi yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e geriledi, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme tahminleri ise yüzde 3'e yükseldi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Philadelphia şubesi tarafından hazırlanan ankete katılan ekonomistler, Amerikan ekonomisinin 2014 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 3 büyümesini bekliyor. Mayıs ayında gerçekleştirilen bir önceki ankette yüzde 2,9 olan beklentinin yukarı yönlü revizesinde, iş gücü piyasasındaki hızlı iyileşmenin etkili olduğu ifade edildi. 

Bir önceki ankette yüzde 2,4 olarak hesaplanan 2014 yılına ait büyüme tahmini yüzde 2,1'e çekilirken, 2015 yılına ilişkin büyüme verisi ise yüzde 3,1'de sabit tutuldu. Geçtiğimiz günlerde, Uluslararası Para Fonu (IMF) da ABD ekonomisinin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 1,7'e çektiğini açıklamıştı. IMF'in 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin büyüme tahmini de yüzde 3 olarak duyurulmuştu.

Fed Philadelphia'nın anketine katılan ekonomistler, iş gücü piyasasının güçlenmeye devam edeceğini belirtirken, yıllık ortalama işsizlik oranının bu yılın sonunda yüzde 6,3, gelecek yıl yüzde 5,7, 2016'da ise yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu. 

Öte yandan, yeni anket sonuçlarıyla yılın üçüncü çeyreğine ait enflasyon beklentisi yüzde 1,8'den yüzde 2,1'e revize edildi. Fed'in enflasyon hesaplamalarında kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine ilişkin tahminler ise yüzde 1,8 olarak düzeltildi. 

Fed'in temmuz sonunda gerçekleşen Açık Piyasa Komitesi toplantısında, enflasyonun sürekli olarak yüzde 2 hedefinin altında kalma olasılığının azaldığı belirtilmişti. Buna karşın enflasyon son 26 aydır, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altında seyrediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir