ABD'ye idam cezasını kaldırma çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, "ABD hala idam cezalarını uygularken, insan haklarında nasıl liderlik iddia edebilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası Af Örgütü, Amerika kıtası ülkeleri arasında 2009'dan bu yana idam cezası uygulayan tek ülke kalan ABD'ye ölüm cezasını kaldırması çağrısında bulundu.

Merkezi Londra'da bulunan Af Örgütünün Uluslararası Hukuk ve Siyaset bölümü yöneticisi Widney Brown, ülkelerin büyük bir çoğunluğunun ölüm cezasını reddettiğini belirterek, "ABD hala idam cezalarını uygularken, insan haklarında nasıl liderlik iddia edebilir" dedi.

Ölüm cezasının, insanlık onuru kavramıyla hiçbir şekilde bağdaşmadığını, gaddarca, onur kırıcı ve etkisiz olduğunu belirten Brown, idamların ABD'deki uygulamalarının da rastgeleliği, ayrımcılığı ve adli hataları işaret ettiğini kaydetti. 

Uluslararası Af örgütü, ABD'de beyazların öldürüldüğü cinayet davalarının, siyahların kurban olduğu davalardan daha fazla idam cezasıyla sonuçlandığını belirtiyor.

Brown da idam cezalarının yarısından fazlasının üç eyalette (Teksas, Virginya, Oklahoma) infaz edildiği ABD'de ölüm cezalarıyla sonuçlanan davalarda ırk, coğrafya, seçim politikaları, yerel maliye, jürinin yapısı ve hukuki temsil konularının hepsinin sorunlu unsurlar olduğuna işaret etti.

Uluslararası insan hakları kampanyası uyarınca pazar günü, ölüm cezasıyla mücadele günü olarak ilan edildi.

Af Örgütü bu haftayı özel olarak ABD'ye çağrıya ayırmasına rağmen, ayrıca Çin'de de her yıl dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla idam cezası uygulandığına dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir