ABD’de devlet dairelerine kilidin maliyeti 55 milyar $
Moody's'e göre ABD'de hükümetin işlemez hale gelmesi ekonomiye milyarlarca dolarlık bir yük getirecek. Turizmden doğacak kayıp da eklendiğinde faturanın daha da ağırlaşacağı belirtiliyor.
ABD'de, Başkan Barack Obama yönetiminin para harcama otoritesini kapsayan bütçe yetkisinin dolması nedeniyle devlet dairelerinin kapanmasının maliyetinin yüksek olacağı tahmin ediliyor. ABD'de Kongre'nin üzerinde anlaşmaya varamaması yüzünden, birçok devlet dairesinde işlerin durmasına neden olan "devletin kapanması" olayı yüzünden, yaklaşık 800 bin çalışan işe gitmedi. Siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da yıkıcı etkisi bulunan "devletin kapanması"yla devlet dairelerindeçalışanlar ücretsiz izine ayrılmış oluyor.
Moody's analisti Brian Kessler'in hesaplamasına göre, bunun Amerikan ekonomisine maliyeti 55 milyar dolarlık bir yük çıkarırken, haftalık maliyetinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 800 bin federal çalışanın toplamda bir haftada alacağı 1 milyar doların da Amerikan ekonomisi açısından ayrı bir kayıp olduğu ilave ediliyor. Yapılan rakamsal tahminlerin turizmi kapsamadığı belirtilirken, devlete ait bazı büyük alışveriş merkezleri ve müzelerle de bu maliyetin yükselebileceği kaydediliyor.
Tüm bunların hesaba katılması halinde günlük maliyet 300 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Beyaz Saray Dijital Strateji Ofisi'nin Dijital İçerik Direktör Yardımcısı Megan Slack de Beyaz Saray‘ın internet sitesinden, kapanmanın olası etkilerine ilişkin değerlendirmesini paylaştı. Kapanmadan, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'i sorumlu tutan Slack, kapanmanın Amerikan ekonomisini ve orta sınıfı etkileyeceğini ve kırılgan durumdaki vatandaşları riske atacağına dikkat çekti. Beyaz Saray‘ın değerlendirmesine göre federal hükümetin 1 hafta süreyle kapanması ekonomiye 10 milyar dolara mâl olabilir. Anıtlar bile kapandı ABD'de bütçe krizinin aşılamaması üzerine bazı kamu hizmetleri askıya alındı. New York'un simgelerinden Özgürlük Anıtı, 24 saati aşkın bir süredir ziyaretçi kabul etmiyor.
Ülkede ziyaretçilere kapanan turistik merkezlerden biri de Yosemite Ulusal Parkı. Deniz Piyadeleri Anıtı da yine ziyaretçilere kapanan simgelerden. Alcatraz Adası da kapalı. Kapanan turistik merkezlerden biri de İkinci Dünya Savaşı anıtı. ABD eski Başkanlarının heykellerinin yer aldığı Rushmore Dağı da ziyaretçilere kapalı. Bu arada dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun başkanı Bill Gross, yasakoyucular borç limitinde anlaşamasa da ABD'nin Hazine varlıklarında temerrütü önleyeceğini belirtti.
Filipinler ve Malezya’yı geziden çıkardı
ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkede baş gösteren bütçe krizi nedeniyle Asya Pasifik ülkelerine yapacağı duyurulan ziyaretini iptal etmediği, ancak gezinin, daha önce ilan edildiği gibi dört yerine iki ülkeyi kapsayacağı bildirildi. Obama’nın geziye planlandığı gibi 5 Ekim Cumartesi akşamı çıkarak Brunei ve Endonezya’yı ziyaret edeceği, Malezya ve Filipinler’i kapsayan son iki durağını iptal ettiği kaydedildi. Bu arada Obama, Cumhuriyetçileri, milyonlarca Amerikalıyı uygun fiyatlı sağlık sigortası edinme imkanından mahrum bırakmak için, ideolojik bir savaş yüzünden hükümeti kapatmakla suçladı. Obama, cumhuriyetçilerin zaten kırılgan olan ekonomiyi risk altına soktuğunu söyledi.