ABD'de özel sektör istihdamı beklenin üzerinde

ABD'de özel sektör istihdamı mayısta 253 binlik artışla beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody's Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, Amerikan özel sektörü mayıs ayında 253 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı. Veriye ilişkin piyasa beklentisi ise 180 bin olarak belirlenmişti.

Raporda, beklentileri açık ara geride bırakan istihdam artışının 83 binini küçük, 113 binini orta ve 57 binini büyük ölçekli firmaların sağladığı bildirildi. Ayrıca, profesyonel ve ticari hizmetler kalemindeki istihdam artışının 88 binle son 3 yılın en güçlü artışını gösterdiği kaydedildi.

Bu arada, nisan ayına ilişkin ADP özel sektör artışı 177 binden 174 bine revize edildi. Özel sektör ocak, şubat ve mart aylarında ise sırasıyla 268 bin, 249 bin ve 255 bin kişiye iş olanağı sağlamıştı.

Raporda görüşlerine yer verilen ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, "Mayıs istihdam için çok güçlü bir ay oldu. Profesyonel ve ticari hizmetler 2014’ten bu yana en yüksek istihdam artışını kaydetti" yorumunda bulundu.

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise istihdam artışını “çılgın” sıfatıyla nitelendirirken, “Mevcut istihdam artışı, iş gücündeki büyümeyi absorbe etmek için gerekenin neredeyse üç katına çıktı. İş yerlerinin en büyük zorluğu istihdamdaki arz eksikliği olacak” ifadelerini kullandı.

Genelde tarım dışı istihdam verisine yakın grafik çizmesi bakımından önem arz eden ADP özel sektör i̇stihdamı, yaklaşık 600 bin işveren ve 20 milyon çalışandan alınan bilgilerle oluşturuluyor. Piyasalar, ADP özel sektör istihdamı verisinin ardından ABD'de yarın açıklanacak resmi istihdam verilerine odaklandı.