ABD'den Çin'e ticaret listesi

ABD'nin Çin'e, ticaret dengesizliğini azaltmak için yapmasını istediklerini içeren bir liste gönderdiği bildirildi. Trump yönetimi, Çin'in ABD karşısında elde ettiği 375 milyar dolarlık ticaret fazlasını 100 milyar dolar düşürmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, geçen hafta gönderdiği bir mektupla Çin'den, Amerikan malı otomobiller üzerindeki gümrük vergisini düşürmesini, daha fazla ABD yapımı yarı iletken çip satın almasını ve ABD'li şirketlere Çin finans sektörüne daha fazla erişim hakkı vermesini istedi.

Wall Street Journal gazetesinin konu hakkında bilgisi olan üç kaynağa dayandırdığı habere göre, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Çin'in ekonomisini denetleyen yeni Başbakan Yardımcısı Liu He'ye mektup yazarak, Washington'un Çin'den yapmasını istediklerinin listesini gönderdi. Gazete ayrıca, Mnuchin'in görüşmeleri sürdürmek için Pekin'i ziyaret etmeyi düşündüğünü bildirdi.

Trump yönetimi, Çin'in ABD karşısında elde ettiği 375 milyar dolarlık ticaret fazlasını, 100 milyar dolar düşürmesinde ısrar ediyor.

Çin'den diyalog çağrısı

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD'nin Çin'e yönelik ek gümrük vergisi düzenlemesinin ardından bu ülkeyle "diyaloğa açık olduklarını" bildirdi.

Hua, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, "Diyalog ve müzakere kapımız her zaman açık" ifadesini kullandı.

Hua, "her koşulda meşru ve yasal çıkarlarını koruyacak öz güvene sahip olduklarını" belirterek, "Top, şu anda ABD mahkemesinde. Bu ülkenin kendisi için ihtiyatlı ve makul bir karar vereceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Ticaret savaşı endişesi

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında olası bir ticaret savaşı endişeleri finansal piyasaları tedirgin ederken, yatırımcılar Başkan Donald Trump'ın ABD'nin Çin karşısındaki ticaret açığını düşürme girişiminden dolayı ticari engeller yükselirse, bundan negatif sonuçlar doğacağını tahmin ediyor.

Trump'ın, ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin ardından, 60 milyar dolar değerinde Çin malına gümrük vergisi koyan kararnameyi Cuma günü imzalaması, küresel ticaret savaşı endişelerini artırmıştı.

Bu vergilere karşılık veren Çin, 3 milyar dolara kadar ithal Amerikan ürününe ilave gümrük vergileri koyma planlarını açıklamıştı.

ABD verilerine göre Çin'in, soya fasulyesi ve uçaktan sonra ABD'den üçüncü büyük ithalat kalemi olan motorlu taşıtlar, 2017 yılında yaklaşık 10.6 milyar dolara ulaştı. Bu miktar, ABD'den yapılan toplam ithalatın yaklaşık yüzde 8'ini oluşturuyor.

Çin şu anda Amerikan otomobillerine yüzde 25 gümrük vergisi uyguluyor. Çin, geçtiğimiz yıl ABD'den 2.6 milyar dolar yarı iletken çip aldı. Çin gümrük verilerine göre bu miktar Çin'in toplam yarı iletken ithalatının yüzde 1'ini oluşturuyor.

Trump, ticaret savaşından korkmuyorTrump, ticaret savaşından korkmuyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir