AB'den Türkiye açıklaması

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Türkiye'de tutuklu gazetecilere özgürlük tanınmadan AB ile ilişkilerin düzelmesi beklenemez" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Türkiye'de tutuklu gazetecilere özgürlük tanınmadan AB ile ilişkilerin düzelmesi beklenemez" dedi. 

Avrupa Konseyi dönem başkanlığını üstlenen Bulgaristan'ı ziyaret eden Juncker, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Batı Balkanlar ile Türkiye arasındaki bağlantının artırılması son derece önemli olduğunu kaydeden Juncker, “Türkiye ile ilişkiler AB için önemini üst seviyede korumaktadır. Ancak, Türkiye, geçmişte sahip olduğu Avrupa isteğinden uzaklaşıyor. Türkiye’nin önümüzdeki aylarda nasıl bir gelişme izleyeceğine bakacağız” diye konuştu.

Almanya'daki hükümet kurma sürecine de değinen Juncker, uzlaşıdan son derece memnun olduklarını dile getirdi.

"Türkiye ile stratejik ortaklık kurulabilir"

Öte yandan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn da, Türkiye ile AB ilişkilerinin gerçekçi bir forma sokulması gerektiğini, sadece tatlı sözlerin yetmeyeceğini söyledi.

Hahn, Türkiye ile tam üyelik yerine kısa bir süre önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da gündeme getirdiği 'stratejik ortaklık' kurulabileceğini ve diğer AB üyelerinin de bu öneriyi tartışmalarını umduğunu belirtti.

Hahn, Türkiye'nin başta Almanya olmak üzere bazı AB ülkeleriyle yakınlaşma aramasıyla ilgili olarak "Sadece tatlı sözler yetmez. Önemli olan olgulardır ve bu olgular henüz değişmemiştir" dedi.

"Bulgaristan, AB ve Türkiye arasında diyoloğun artmasını sağlayabilir"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir