Aden Körfezi'nde görevi TCG Gökova devralıyor

Savaş gemisi, dün düzenlenen törenle yola çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Preveze Deniz Zaferi'nin 471. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü, Donanma Komutanlığında kutlandı.

TCG Gökova Fırkateyni, Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi'nde deniz haydutluğuyla mücadele etmek için Gölcük Deniz Üssü Poyraz Limanı'ndan törenle uğurlandı.

Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Poyraz Limanı'nda düzenlenen törende, 27 Eylül 1538'de Amiral Barbaros Hayrettin komutasındaki Osmanlı donanmasının Cenevizli Amiral Andrea Doria komutasındaki büyük Haçlı donanmasını yenilgiye uğrattığını, böylece denizcilik tarihimizde ölümsüz bir zafer kazanıldığını, bugünün aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlandığını anımsattı.

Gurur verici bir diğer olayın da Görev Kuvveti 151 Komutanı taktik komutasındaki TCG Gökova Fırkateyni'nin Aden Körfezi'ne uğurlanması olduğunu ifade eden Şişlioğlu, "Bu sular mazimizin ilk komutanları Piri Reis, Selman Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ile Türkiye Cumhuriyeti Bahriyesinin Türk sancağını şan ve şerefle dalgalandırdığı bize yabancı olmayan denizlerdir" dedi.

10 Şubat'a kadar görev yapacak

TCG Gökova Fırkateyni Komutanı Deniz Yarbay Ender Kahya da Aden Körfezi, Somalı açıkları ve Arap Denizi'nde deniz haydutluğuyla mücadele etmek amacıyla Görev Kuvveti 151 Komutanı taktik komutasında görev yapacaklarını, Türk bayrağını gururla dalgalandıracaklarını söyledi.

Görevi 5 Ekim 2009-10 Şubat 2010 tarihlerinde 267 personelle uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde başarıyla tamamlayıp döneceklerini bildiren Yarbay Kahya, Tümamiral Şişlioğlu'na "seyre hazır" raporu verdi. Şişlioğlu da Kahya'yı selamlayarak "Yolun açık olsun" dedi.

Daha sonra, TCG Gökova Fırkateyni personeli, bando eşliğinde gemiye bindi. Bu sırada tören alanındaki askeri personelinin yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Gemi, bando eşliğinde hareket etti.

Buradaki törenin ardından, Donanma Komutanlığı ile İstanbul Yelken Kulübünce organize edilen 49. Geleneksel Donanma Kupası Yat Yarışları'nın startı Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in eşi Bahar Bilgel tarafından fişek patlatılarak verildi. Donanma Komutanı Oramiral Bilgel, Deniz Harp Okulu Komutanlığına ait Abosa adlı tekneyle yarışa katıldı. IRC-1, IRC-2, IRC-3, IRC-4 IRC-5 ve destek sınıflı olmak üzere 6 kategoride yapılacak yarışlar, İstanbul Kalamış'ta sona erecek.