”Afganistan'dan çekilme zamanı değil”

ABD Savunma Bakanı Gates, Afganistan'daki Amerikan mevcudiyetinin teröristlere karşı şart olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Afganistan'da asker sayısının artırılmasına kamuoyunda desteğin düşmesiyle karşı karşıya olan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan'dan çekilmenin zamanı olmadığını ve savaşmaya değdiğini söyledi.

Kamuoyu yoklamaları Afganistan'da terörle mücadele çabalarına halkın inancının giderek azaldığını gösterirken, Gates, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, sabırlı olunması çağrısında bulunarak, Afganistan'daki Amerikan mevcudiyetinin teröristlere karşı şart olduğunu belirtti.

Gates, ABD Başkanı Barack Obama'nın, 21 bin Amerikan askerinin daha Afganistan'a gönderilmesini de içeren çabalarının "sadece başlangıç olduğunu" ifade ederek, bunun başarıya ulaşması için bir şans tanınması gerektiğini kaydetti.

Amerikalı Bakan, "savaşın, yönetimin (Washington yönetimi) elinden kayıp gittiğini düşünmüyorum" diyerek, Afganistan'dan çıkmanın zamanının geldiğini düşünmediğini vurguladı. 

Gates, bununla birlikte, Afganistan konusundaki yaklaşımlarının işe yaradığını göstermek için sürenin azaldığını da ifade etti.

ABD'li bakan, Afgan halkının, Amerikalıların kendilerinin yararına orada olduklarına ikna edildikleri sürece Afganistan'da daha çok Amerikan varlığının kendisi için rahatlatıcı olacağını da belirtti.

ABD'de bir süre önce yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın Afganistan'a takviye asker gönderilmesine desteğinin ve Obama yönetiminin Afganistan stratejinin işe yaradığına inancın düştüğünü gösterdi.

Afganistan'da terörle mücadelenin başladığı 2001 yılından bu yana bir aydaki en çok sayıda Amerikan askeri geçen ay hayatını kaybetti. Ağustos'ta 51 Amerikalı asker öldü.

Yıl sonuna kadar Afganistan'da 68 bin Amerikan askerinin bulunacağı tahmin ediliyor.