Afrika Zirvesi'nde terörle ortak mücadele vurgusu

Zirvede, Afrika'nın ekonomik yönden kalkınmasında tarımın önemine ve artan teröre karşı ortak mücadeleye vurgu yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALABO - Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da düzenlenen 23. Afrika Birliği Zirvesi’nin kapanış toplantısında, ekonomik kalkınmada tarımın önemine ve artan teröre karşı ortak mücadeleye vurgu yapıldı.

Zirvenin kapanış toplantısında konuşan Afrika Birliği Başkanı ve Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, zirvede alınan kararları değerlendirerek, Afrika’nın ekonomik kalkınmasında tarımın ehemmiyetine ve kıtada artan teröre karşı ortak hareket etmenin gerekliliğine işaret etti.

Birliğin bütçesinin yüzde 10’unu tarım sektörüne ayırdıklarını anlatan Abdulaziz, söz konusu miktarın, gıda güvenliği, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve altyapının yenilenmesi konularına katkı sağlayacağını belirtti.

Abdulaziz, "Afrikalı liderler, kıtada artan güvenlik sorunlarına karşı Afrika acil müdahale birliklerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Bu birlikler gelecek yılın başında göreve başlayacak" dedi.

Kıtada çoğu çocuk ve kadın yılda 1 milyon insanın hayatına mal olan AİDS hastalığıyla mücadele konusunda ortak hareket etme kararı alındığını söyleyen Abdulaziz, “Terörün yanı sıra kalkınma sürecinde ciddi tehdit teşkil eden bu hastalığa karşı koymakta bizleri büyük zorluklar bekliyor” diye konuştu.

Kapanış konuşmasının ardından Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma’yla birlikte basın toplantısı düzenleyen Abdulaziz, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Abdulaziz, "Boko Haram, Eş-Şebab ve El-Kaide gibi terör örgütleri, Afrika kıtasının barış ve güvenliği için tehlike arz ediyor. Afrika Birliği’ne üye ülkeler, güvenlik güçleri ve istihbarat örgütleri arasındaki koordinasyonu artırarak, her türlü teröre karşı mücadele edecek" ifadelerini kullandı.

Zuma ise, kalkınma ile güvenlik konuları dışında zirvede iklim değişikliği ve alternatif enerji kaynakları ile yenilenebilir enerji gibi önemli konuların da ele alındığını belirtti.

Öte yandan diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, zirvenin sonuç bildirgesi henüz yayımlanmamasına rağmen, bildirgede, üye ülkelere, özellikle Yahudi yerleşim birimlerinden gelen İsrail ürünlerini boykot etmeye çağrısı yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir