Afrika'nın 5'inci ekonomisi Tanzanya'ya yatırım çağrısı
DEİK Türk-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Zekeriya Şimşek, Tanzanya'da mobilya, otomotiv yan sanayi turizm, inşaat sektörlerinde ciddi iş potansiyeli olduğunu belirtti.
Arzu ALP
İZMİR - Çinliler ve Hintlilerin yaygın bir şekilde yaşadığı Tanzanya, Türk yatırımcıları için iş fırsatları sunuyor. Sahra altı Afrika'nın en büyük 5. ekonomisi olan Tanzanya'nın otelcilik, mobilya ve otomotiv yan sanayi ile turizm alanlarında ciddi bir potansiyel barındırdığı bildirildi. DEİK Türk-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Zekeriya Şimşek, Tanzanya'da 29 Kasım-1 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenleyecekleri Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na bu ülke ile iş yapmak isteyen Türk firmalarını davet etti. Şimşek, Tanzanya milli fuarlarının düzenlendiği alanda gerçekleştirilecek fuara katılım için ekim ayı sonuna kadar süre olduğunu hatırlattı.
Kendisi de bu ülkede otel yatırımına hazırlanan Şimşek, Türkiye'den Saray Bisküvileri ve 2 alüminyum firmasının da bu ülkede yatırım hazırlığında olduğunu açıkladı. Şimşek, Tanzanya'da özellikle mobilya, otomotiv yan sanayi ve otelcilik başta olmak üzere alış veriş merkezleri, toplu konut sektörü, 2013 yılında liman ve havalimanı ihaleleri ile yeni iş fırsatları olduğunu söyledi.
'Her ay 25 işadamı gidecek'
Şimşek, Tanzanya büyükelçiliği ile birlikte iş forumu düzenleyip otomotiv yan sanayi,
mobilya ve otelcilik sektörlerinden İstanbul ve İzmir'den olmak üzere her ay 20-25 Türk işadamını bu ülkeye götüreceklerini söyledi. Şimşek şöyle devam etti: " Tanzanya'da küçük sanayi siteleri kurulması için iki inşaat firması yetkililerini hükümet yetkilileriyle görüşmeleri için bu ülkeye götürdük. İleriki aşamada bunlar olabilir. İnşaat sektörü çok canlı. Geçtiğimiz yıl TOKİ'yi ziyaret ettiler. 2013'te 120 bin konut ihalesi var. Ancak organize olmadığı için zor olan ve emek isteyen bir pazar" dedi. Afrika'da güvenlik sorunu olmadığını, çok ciddi ve tüketime açık bir toplum olduğunu dile getiren Şimşek, " Akşamdan sabaha zengin olunmanın mümkün olmayacağını bilerek yola çıkılırsa, potansiyel var. Örneğin Zanzibar'da günlüğü 3 bin 700 Euro olan otel var" dedi. Tanzanya ile olan dış ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 130 milyon dolar olduğunu, miktarın bu yıl ise şimdiden 170 milyon dolara çıktığını hatırlatan Şimşek, bu miktarın yüzde 80'inin Türkiye'nin ihracatından, yüzde 20'sinin ise Tanzanya'dan yapılan ithalattan oluştuğunu söyledi. Şimşek, ülkede Türkler'e karşı aşırı bir sevgi ve sempati olduğunu dile getirdi.
"Türkiye olarak Afrika'ya yönümüzü yeni çevirdik" diyen Şimşek, bu ülkede Hintli ve Çinliler'in çok olduğunu, yoldan geçen üç kişiden birinin Çinli birinin Hintli diğerinin Afrikalı olduğunu söyledi. Hintli ve Çinliler'in bu ülkede çok iyi bir düzen kurduğunu, geçmişte Afrika kıtasının batısının Fransız, doğusunun da İngiliz sömürgesi olduğunu anlatan Şimşek, "Tanzanya'da ticarete dayalı faaliyet gösteren Türk firmaları var. Bir Türk firmasının almak üzere olduğu havaalanı inşaatı var. İzmir'den ilişki kurduğumuz
bir firma ocak ayında bu ülkede 70 bin piliç kapasiteli tavukçuluk yatırımı yapacak.
Dünya Bankası tarafından da desteklenen bir proje. Bunun yanında İstanbulluların ağırlıklı olduğu 11 ortaktan oluşan bir yapı-market projesi var. Ocak ayında realize olacak. Tanzanya'da şu anda 6 tane Hilton Oteli var. Bizimde Tanzanyalı bir ortakla yüzde 50-50 olmak üzere bir otel projemiz var. Gerekli izinlerini aldık. 120 yataklı otelin yatırım maliyeti 3.5 milyon doları bulacak" bilgisini verdi. Şimşek, Saray Bisküvileri'nin fabrika yatırımı konusunda çalışmaları olduğunu, onun dışında iki alüminyum firmasının bu ülkede yatırım için çalışma yaptığını bildirdi. Yapı-market projesinni Darüsselam kentinde gerçekleştirileceği ve İzmir merkezli Kot şirketinin organize ettiği öğrenildi.
THY Tanzanya'ya 7 gün uçuyor
İstanbul üzerinden bu ülkeye bu yılın Temmuz ayından itibaren Türk Hava Yolları'nın haftanın 7 günü uçuşu olduğunu vurgulayan Zekeriya Şimşek "THY en yeni uçakları
Afrika ülkelerine uçuyor" dedi. Şimşek, Hint Okyanusu'na yakınlığı, dünya köle ticaretinin merkezi olarak anılması ve efsanevi sanatçı Freddie Mercury'nin Zanzibar'da doğduğu ev ile ucuz deniz ürünleri ve baharat bahçelerinin bu ülkenin turizm cazibesini arttırdığını dile getirdi. Tanzanya'da yüzde 100 yatırım yapma imkanı olmadığını mutlaka bu ülkeden ortak bulmak zorunda olunduğunu vurgulayan Şimşek, bu ülkede yoğun bir bürokrasi olduğunu belirterek, "Afrikalı vaatlerle çok kandırıldığı için ince eleyip sık dokuyor. Organize olmamış bir pazar. 150 dolar bir kişinin aldığı bir maaş, ama 3 bin dolar aylık kirası olan evlerde yer yok" dedi.