Afrika'daki milyoner sayısı artacak yeni gözde ülke Mauritius

Henley & Partners tarafından New World Wealth ile ortaklaşa yayınlanan 2024 Afrika Varlık Raporu'na göre, Afrika kıtasında şu anda sahip olunan toplam yatırım yapılabilir servet miktarı 2.5 trilyon ABD dolar seviyesinde yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kıtadaki milyoner nüfusu önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 65 oranında artacak. Bununla birlikte hem en genç hem de en hızlı büyüyen nüfusa sahip kıta olarak bilinen Afrika, doğal olarak yatırım olanakları açısından en büyük potansiyeli barındırıyor.

9'uncu baskısını yapan yıllık rapor, Afrika'da şu anda 1 milyon ABD doları veya daha fazla likit yatırım yapılabilir servete sahip 135 bin 200 yüksek net değerli bireyin (HNWI), 100 milyon ABD doları veya daha fazla değere sahip 342 santi-milyonerin ve 21 dolar milyarderin yaşadığını ortaya koyuyor. Afrika'nın '5 Büyük' servet piyasası Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Kenya ve Fas ile birlikte kıtadaki milyonerlerin yüzde 56'sını ve milyarderlerin yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen pazarları

Milyoner nüfusunun yüzde 20 azaldığı zorlu bir son on yıla rağmen, Güney Afrika 37 bin 400 milyoner, 102 santi-milyoner ve 5 milyarder ile diğer Afrika ülkelerinin iki katından fazla HNWI'ye ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Güney Afrika'yı 15 bin 600 milyoner, 52 santi-milyoner ve 7 milyarder ile Mısır takip ediyor. "Afrika'nın En Zengin 10 Ülkesi" arasında yer alan Nijerya 8 bin 200 HNWI ile 3'üncü sırada yer alırken, onu Kenya (7 bin 200 milyoner), Fas (6 bin 800), Mauritius (5 bin 100), Cezayir (2 bin 800), Etiyopya (2 bin 700), Gana (2 bin 700) ve Namibya (2 bin 300) takip ediyor.

Mauritus servet piyasası olarak parlıyor

Önümüzdeki on yıl içinde (2033'e kadar) Mauritius, Namibya, Fas, Zambiya, Kenya, Uganda ve Ruanda gibi ülkelerde yüzde 80'in üzerinde milyoner artışı yaşanması bekleniyor. İstikrarlı yönetimi ve elverişli vergi rejimiyle Mauritius'un, dünyanın en hızlı büyüyen servet piyasalarından biri olarak konumlanarak yüzde 95'lik kayda değer bir büyüme oranı yaşayacağı öngörülüyor. Namibya da 2033 yılına kadar yüzde 85'i aşacağı tahmin edilen etkileyici bir yüksek net değerli büyüme için hazırlanıyor. Hem Mauritius hem de Namibya küresel yatırımcıları çekmek için yatırım göçü yolları sunmaya devam ediyor.

G.Afrikalı yazar, Sahra Altı'na işaret etti

 Güney Afrikalı ünlü siyasi yorumcu, gazete köşe yazarı ve çok satan yazar Justice Malala, 2024 Afrika Zenginlik Raporu'nda IMF tarafından yüzde 4 olarak öngörülen büyüme ile Sahra Altı Afrika'nın 2024 yılında Asya'dan sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci bölgesi olacağını belirtiyor.

En zengin şehir Güney Afrika'da

 Şehir düzeyinde Johannesburg, 12 bin 300 milyoner, 25 santi-milyoner ve 2 milyarder ile Afrika'nın en zengini olarak yerini koruyor. Cape Town 7 bin 400 milyoner, 28 santi-milyoner ve 1 milyarder ile onu yakından takip ediyor. Kahire (7 bin 200 milyoner), Nairobi (4 bin 400) ve Lagos (4 bin 200) da önemli kentsel zenginlik merkezleri olarak öne çıkıyor. Geleceğin milyoner mıknatısı şehir ve bölgelerine gelince, Amoils, Cape Town, Güney Afrika'nın Balina Sahili, Kigali, Windhoek, Swakopmund, Nairobi, Tangier ve Marakeş'in önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 85+ milyoner büyümesinden yararlanmasının bekleniyor.

Yatırım göçü: Büyüme için bir katalizör

 Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek'e göre yatırım göçü, Afrika'nın ekonomik büyümesini hızlandırmak için potansiyel bir mekanizma olarak ortaya çıkıyor. "Afrika ülkeleri yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık fırsatları sunarak hayati önem taşıyan yabancı sermayeyi çekebilir, istihdam yaratılmasına teşvik edebilir ve bilgi transferini destekleyebilir.

Bu sadece ev sahibi ülkelere fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Afrikalı HNWI'lere ve ailelerine gelişmiş küresel hareketlilik ve risk çeşitlendirme seçenekleri sunar. Zorluklara rağmen Afrika'nın servet yaratma potansiyeli hâlâ muazzamdır. Kıtanın genç ve hızla büyüyen nüfusu önemli bir demografik getiri sunmaktadır. Eğitim, altyapı ve teknolojiye yapılacak stratejik yatırımlar, beşeri sermayenin kilidini açabilir ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyebilir."

Afrika, en büyük servet piyasası"

 Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, raporla ilgi yaptığı değerlendirmede şu anda dünyanın en zenginlerinden biri olan Elon Musk da dahil olmak üzere 54 Afrika doğumlu milyarderden ancak 21'inin hâlâ kıtada yaşamasına rağmen kıtadaki dev potansiyelle milyoner sayısının artacağını belirtiyor. Demirel, milyoner sayısındaki artışın Afrika'yı dünyanın en büyük servet piyasalarından biri olarak yükselteceğini sözlerine ekliyor.

G. Afrika'dan Türk iş dünyasına ticaret çağrısı

Güney Afrika Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel, Türkiye ile ikili ticari ilişkilerin hayati önem taşıdığını belirterek, Afrika'ya açılmak isteyen Türk iş dünyasına yatırım ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ile BRICS ülkeleri grubunda yer alan ve G-20 üyesi olan Güney Afrika, güçlü finansal altyapısı ve gelişmiş madencilik sektörüyle Afrika'nın önde gelen ekonomileri arasında bulunuyor. Türkiye'nin Sahra Altı'ndaki en önemli ticaret partneri olma özelliğini sürdüren Güney Afrika, kıtanın en büyük 10 firmasının tamamına ev sahipliği yapıyor. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel, yaptığı açıklamada, "Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin kesinlikle hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum." dedi.

Patel, Türkiye'nin dünyanın çok stratejik bir bölgesinde konuşlanmış, büyük bir nüfusa sahip, önemli bir ekonomi olduğunu vurgulayarak, Güney Afrika'nın, Sahra Altı Afrika'nın sanayi merkezi, kıtanın sanayi üssü olduğuna dikkati çekti. Bu durumun Türkiye ile Güney Afrika'yı çok güçlü birer ortak haline getirdiğini belirten Patel, Türk firmalarının Güney Afrika'da halihazırda ciddi yatırımlara ve üretim merkezlerine sahip olduğunu ifade etti. Patel, Türkiye'nin muazzam bir endüstriyel kapasiteye sahip olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Türk şirketleri Türkiye pazarında genişlemeye ve büyümeye başladıkça, dünyanın başka yerlerinde merkezler kurma ihtiyacı duyuyor" şeklinde konuştu.

Afrika'nın en pahalı şehri Cape Town

Lüks emlak söz konusu olduğunda Cape Town, m2 başına 5 bin 600 ABD doları değerindeki birinci sınıf konut alanlarıyla başı çekmeye devam ediyor. Mauritius'taki Grand Baie, 200 ila 400 m2'lik birinci sınıf bir daire için m2 başına 5 bin ABD doları ile hemen arkasından geliyor. Chas Everitt International emlak grubunun CEO'su Berry Everitt, raporda Afrika'yı ve özellikle de Güney Afrika'yı küresel lüks emlak sektöründe yükselen bir yıldız olarak tanımlıyor.