Afrikalılar İsrail'den sığınma talep etti

İsrail'e kaçak yollardan giren Afrikalılar, tutuklamaların durdurulup, sığınma taleplerinin karşılanması amacıyla Tel Aviv'de eylem yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Levinsky Parkı'nda toplanan binlerce Afrikalı, üzerinde İngilizce ''Biz insanız'', ''Özgür olmak istiyorum'' ve ''Suçlu değil, mülteciyiz'' yazılı pankart ve dövizlerle Tel Aviv Belediyesinin bulunduğu Rabin Meydanı'na geldi. 

Aralarında Eritre, Kongo, Sudan ve Etyoplalıların bulunduğu kalabalık grup ''Ne istiyoruz?, Özgürlük!'' şeklinde slogan attı. Belediye binasının önündeki demir parmaklıklara yüklenen eylemcilerle İsrail polisi arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

İsrail hükümetinin sığınma taleplerini karşılamasını isteyen mülteciler, mecliste geçen hafta çıkarılan ve ülkeye kaçak göçmen girişini engellemeye yönelik yasayı protesto etti. 

İsrail'de yasadışı yollardan ülkeye giriş yapmış 60 bin kadar Afrikalı olduğu tahmin ediliyor. Çoğunluğu Eritre, Etiyopya ve Güney Sudan gibi ülkelerden olan göçmenler, mülteci statüsü veya bu ülkenin vatandaşlığını edinmeyi amaçlıyor.

İsrail parlamentosunda bir süre önce çıkarılan yasaya göre, ülkeye kaçak yollarla girenler sığınma başvurusunda bulunsalar dahi 1 yıl ila 18 ay arasında hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir