”Ahmedinejad'ın dostumuz olduğu şüphesizdir”

İngiliz Guardian gazetesi, "Türkiye Başbakanı 'İran dostumuzdur' dedi" başlığıyla Erdoğan'ın demecini birinci sayfadan yayınladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hakkında, "Ahmedinejad'ın dostumuz olduğu şüphesizdir. Dostumuz olarak şimdiye kadar çok iyi ilişkilerimiz oldu ve hiçbir sıkıntı yaşamadık" dediğini yazdı.

İstanbul muhabiri Robert Tait'in Başbakan Erdoğan ile yaptığı röportaja birinci sayfasında yer veren gazete, "Türkiye Başbakanı 'İran dostumuzdur' dedi" başlığını kullandı.

Guardian gazetesinin dış haberler bölümünde de tam sayfa yer alan röportaj ve haberde, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Batıyı İran'a nükleer programıyla ilgili adil davranmamakla suçlayarak NATO'daki bölünmeleri gözler önüne serdi ve Mahmud Ahmedinejad'ı dost olarak tanımladı" yorumu yapıldı.

Gazete, röportajda Erdoğan'ın İran'ın nükleer silah ürettiğine ilişkin iddialar konusunda, "İran, silah ürettiğini kabul etmiyor. Nükleer enerji, sadece enerji üretmek amaçlı kullanılıyor" dediğini yazdı.

"Delilik olur"

Başbakan Erdoğan'ın Batının İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığına ilişkin kaygılarını "dedikodu" olarak tanımladığını yazan gazete, Erdoğan'ın İran'a karşı askeri bir operasyonun "delilik" olacağını söylediğini de belirtti.

Erdoğan'ın konuya ilişkin ayrıca şunları söylediği kaydedildi:

"Adil olmayan bir yaklaşım var, çünkü İran'ı nükleer silah üretmekle suçlayanların çok güçlü nükleer alt yapıları var ve bunu inkar etmiyorlar."

Başbakan Erdoğan'ın BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de aralarında bulunduğu kimi ülkelerin nükleer silahları olduğunu söylediğini belirten gazete, "Dolayısıyla İran'ın nükleer silahı olmamasına rağmen, bu ülkenin nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini söyleyenler, nükleer silah sahibi olan ülkelerdir" dediğini yazdı.

"Yaklaşım doğru değil"

Haberde, Erdoğan'ın İran'a yönelik özellikle İsrail'den gelen tehditlerle ilgili endişelerini de dile getirdiği belirtilerek, Başbakan'ın şunları söylediği bildirildi:

"İran'ı eleştirenler, bu görüşlerini iyi bir şekilde ortaya koymuyorlar. Bazen tehditler oluyor. Eğer düşünce, İran'ı tahrip etmek ve ortadan kaldırmaksa, bunun doğru olacağını düşünmüyorum. Bir taraftan küresel barış istediğinizi söylüyorsunuz, diğer taraftan da 10 bin yıllık tarihe sahip olan bir ülkeyi ortadan kaldırmaya yönelik bir yaklaşım sergiliyorsunuz. Bu, doğru değil."

Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın İran'da Haziran ayında yapılan seçimlerde Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, kendisini kutlayan ilk liderlerden olduklarını yazdı.

"AB kendi kurallarını ihlal ediyor"

Gazete muhabirinin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını hatırlatması üzerine Erdoğan'ın şunları söylediği belirtildi:

"Avrupa'daki liderler arasında Türkiye'ye karşı ön yargıları olanlar var, Fransa ve Almanya gibi. Daha önce (eski Cumhurbaşkanı Jacques) Chirac zamanında, Fransa ile mükemmel ilişkilerimiz vardı ve Chirac Türkiye'ye çok olumlu bakıyordu. Ancak Sarkozy döneminde durum böyle değil. Bu, adil olmayan bir tavır. AB, kendi kurallarını ihlal ediyor."

Gazeteye göre, Türkiye'nin AB'de bulunmasıyla, dünyadaki 1,5 milyarlık Müslüman toplumla, Müslüman olmayan toplumlar ve ülkeler arasında köprüler kurulacağını ifade eden Erdoğan, "Bunu görmeleri lazım. Bunu görmezden gelirlerse, bu, AB'yi zayıflatır" dedi.