AIG primlerine vergi Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

Şirketlerde verilen primlere yüzde 90 vergi uygulaması getiren yasa, Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON  - ABD'de devlet desteğiyle ayakta kalan sigorta şirketi American International Group'ta (AIG) çalışanlara ödenen primlerin yarattığı tepki üzerine, kurtarma paketinden yararlanan şirketlerde verilen primlere yüzde 90 vergi uygulaması getiren yasa, Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi.

Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde kabul edilen yasayla, kurtarma paketlerinden en az 5 milyar dolar yardım alan şirketlerde, aile geliri 250 bin doları aşan çalışanlara ödenen primlere yüzde 90 vergi uygulaması getiriliyor.

Yasa, 93 oya karşılık 328 oyla kabul edildi. Yasaya 243 Demokrat Partili ve 85 Cumhuriyet Partili destek verirken, 6 Demokrat Partili ve 87 Cumhuriyet Partili karşı çıktı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "Vergi mükellefleri için paramızı geri istiyoruz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisindeki oylamanın, AIG'de ödenen primlere yönelik öfkeyi yansıttığını belirterek, "bu firmaların yöneticilerinin böyle primler almasına hoşgörülü olunmayacağı konusunda güçlü bir işaret olarak hizmet edecek nihai sonuç çıkmasını dört gözle bekliyorum" dedi.

Yasa geniş bir yelpazeyi kapsıyor

Yeni yasa, AIG'nin yanı sıra JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'de prim alanları da ilgilendiriyor.

Bu arada, primlerin ödenmesini durdurmada başarısız olmakla eleştirilen Hazine Bakanı Timothy Geithner, CNN'e verdiği demeçte, prim ödemeleriyle ilgili gerçekleri 10 Martta öğrendiğini yineledi ve kısmen hatalı olduğunu kabul etti.

Geithner, konuya vakıf olduktan sonra bu sorunu halletmek için her türlü yasal yolu bulmak için harekete geçtiklerini de söyledi. 

Öte yandan, eski AIG üst yöneticisi Hank Greenberg, kendi yöneticiliği döneminde, anahtar konumda çalışanları şirkette tutmak için uygulanan bir prim ödemesi (retention bonus) sistemi değil, performansa dayalı bir prim sistemi olduğunu belirtti.

Greenberg, CBS televizyonunda "The Early Show" adlı programda yaptığı konuşmada, "Ben yöneticiyken hiçkimse ben dahil şirketle bu konuda anlaşma yapmadı. Bu işi yapamıyorsanız, orada olmayı hak etmiyorsunuz. Bizim performansa dayalı prim planımız vardı" dedi.