AİHM Türk önerisini benimsedi

AİHM, Kıbrıslı Rum'un, 1974'te değerleri 600 bin Euro olan taşınmazlar için istediği tazminat miktarını abartılı bularak, komisyonun öngördüğü tazminatı benimsedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir Kıbrıslı Rum'un başvurusunu inceleyerek, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonunun tazminat hesaplama yöntemini doğru buldu.

AİHM, dünkü kararında, Kıbrıslı Rum'un, 1974'te değerleri 600 bin Euro olan taşınmazlar için istediği tazminat miktarını abartılı bularak, komisyonun kullanım kaybı ve manevi tazminat olarak ödemeyi öngördüğü tazminatı benimsedi.

Rum gazetelerinden Politis "AİHM, Komisyonun Fiyatlarıyla Tazminatı Belirledi, 1,4 Milyon Euro Tazminat", Fileleftheros gazetesi de "AİHM Türk Önerisini Benimsedi...Yine Komisyonun Sunduğu Tazminatı Göz Önüne Aldı" başlıklarını kullandı.

Politis'in haberinde, AİHM'nin aldığı kararla Türkiye ve KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nun tazminat hesaplama yöntemini benimsediği belirtildi.

Haberde, Kıbrıslı Rum Andonakis Solomonidis'in 1990'da AİHM'ye yaptığı başvuruyla, Girne, Mağusa, Güzelyurt ve Lefkoşa'da bulunan 343 bin 295 metrekarelik taşınmaz malı için kullanım kaybı ve manevi zarar sebebiyle ilk başta 6 milyon, daha sonra yapılan ikinci bir değerlendirmeyle, Güney Kıbrıs'taki fiyatlardan hesaplanarak 23 milyon Euro tazminat talep ettiği hatırlatıldı.

Taşınmaz Mal Komisyonu, AİHM'ye taşınmazların kullanım kaybı için KKTC'deki fiyatları baz alarak 1 milyon 364 bin 534 Euro ve taşınmazların bazılarının istimlakı için de 2 milyon 182 bin 568 Euro önermişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir