Airbus ve Boeing, Dubai'ye 30 milyar dolarlık uçak satmayı hedefliyor

Avrupalı uçak üreticisi Airbus ile ABD'li rakibi Boeing şirketinin, Dubai Airshow'da Emirates Havayolları'na toplamda yaklaşık 30 milyar dolarlık uçak satışı yapması bekleniyor. İki şirket arasında, Dubai'den uçak siparişi için büyük rekabet yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uçak üretiminde dünya liderleri olan Avrupa merkezli Airbus ile ABD'li Boeing şirketleri arasında, Dubai'nin havayolu şirketi Emirates Havayolları'na uçak satışı konusunda büyük rekabet yaşandığı bildirildi.

İki şirketin, toplamda yaklaşık 30 milyar dolarlık uçak satışı için Emirates Havayolları ile anlaşmaya yakın olduğu ifade ediliyor. 

Dubai Airshow kapsamında Airbus'ın, Emirates Havayolları'ndan 16 milyar dolarlık A380 yolcu uçağı siparişi almasının beklendiği bildirildi. Reuters'a konuşan kaynaklar ise, Boeing'in 787-10 Dreamliner uçakları için Emirates'den 12-13 milyar dolarlık sipariş alabileceğini duyurdu.

Airbus, Boeing ve Emirates ise, konuyla ilgili soruları yanıtlamadı.

Boeing'in Orta Doğu pazarında Airbus'ı geride bıraktığı ve bu yıl bölgede uçak siparişlerinin yüzde 65'ini aldığı belirtiliyor.

Emirates'in ilk yarıdaki net kârı 631 milyon dolar

Öte yandan Emirates Grubu yılın ilk yarısında kârlardaki sürekli artan baskıya, yakıt fiyatlarındaki yükselişe, havayolu ve seyahat endüstrisindeki diğer zorluklara rağmen grup, geçen yılın aynı dönemine oranla istikrarlı gelir artışı ve karlılıkta yükseliş elde etti.

Şirketin geliri geçen senenin ilk altı ayında 12,7 milyar dolar iken 2017- 18 finansal yılının aynı döneminde yüzde 6 artış ile 13,5 milyar dolar oldu.

Geçen senenin aynı döneminde durgun olan kârlılık sıçrama yaparak Grup'un kayıtlarına göre yüzde 77 artış gösterdi ve 2017-18’in ilk yarısında net kâr 631 milyon dolar oldu.