Alman bankaların 100 milyar eurosu risk altında

10 Alman bankasının denizcilik sektöründeki sorunlar nedeniyle gecikmeye düşen ya da risk altında bulunan kredileri toplam 128 milyar doları buluyor. Bu miktar Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya'daki devlet iştiraklerinin kredi borçlarında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Yunanistan'a kredi desteği sağlayan Alman  bankaları, bugünlerde ödenmeyen ya da risk altında bulunan yükümlülükler nedeniyle deyim yerindeyse "baş ağrısı" çekiyor. Söz konusu krediler içinde denizcilik sektörünün payı "muazzam" kelimesiyle nitelendirilirken, resesyonda 5 seneyi geride bırakan küresel denizcilik endüstrisinde mali riskler de giderek büyümekte. Moody's Yatırım Servisi
tarafından açıklanan verilere göre; en büyük 10 Alman bankasının denizcilik sektöründeki sorunlar nedeniyle gecikmeye düşen ya da risk altında bulunan kredileri toplam 98 milyar euroyu (128 milyar dolar) buluyor. Bu miktar Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya'daki devlet iştiraklerinin kredi borçlarından iki kat fazla. Bu durumda Alman bankalarının resesyondan doğan mali yükün büyük bölümünü sırtlarında taşımak zorunda kaldığını belirten uzmanlar, vergi avantajları gözetilerek yeni gemilerin (bilhassa devasa konteyner gemileri) inşasına ayrılan kredilerin sonunda navlunları vurarak taşımacılık sektöründeki çöküşü başlatmasını da ‘ironik' kelimesiyle tanımlıyorlar. Alman hükümeti ve politikacılar, Yunanistan'ın ödenmeyen krediler sebebiyle düştüğü durumu sıklıkla eleştiri konusu yaparlarken, bir yandan da mali disiplinin sağlanabilmesi için bir denetim mekanizması oluşturmak niyetindeler çünkü mevcut borç yükü en fazla Alman hükümetini ve ekonomisini etkiliyor. Ancak gelinen noktada tüm mali göstergeler "süt liman" iken Alman bankalarının kredilendirme konusunda neden bu denli bonkör davrandığını sorgulayanlar da yok değil. Euro bölgesi krizi içerisinde denizcilik sektörünün payı gölgelenmiş ya da ikinci planda kalmış gibi gözükse de verilen kredilerdeki riskin küçümsendiği de bugünlerde kimselerin itiraz etmediği bir gerçek.
 
Aşırı gemi arzının nedeni Alman bankaları
 
Denizcilik sektöründe geniş bir portföye sahip "TPW Todt" isimli finansal danışmanlık firmasının ortaklarından biri olan Thomas Mattheis, "Konteyner taşımacılığı bugün talepten çok daha fazla gemiyi piyasaya arz etmiş durumda. Aslında bugünkü durumun oluşmasındaki sebeplerden birisi de Alman mali sistemidir. Çünkü bankalar kolaylıkla kredi açtı, kargo firmaları piyasanın doygunluğunu gözetmeden birbiri ardına siparişler verdi, yatırımcılar da vergi avantajı içeren kar rakamlarının büyüsüne kapıldı. Tüm bunlar olurken kimse dur demedi. Bugün geriye dönüp baktığınızda sektördeki tüm aktörlerin az ya da çok payı olduğunu görüyoruz" şeklinde görüş bildiriyor.
 
Denizcilik sektörünün kredilendirilmesi konusunda dünyanın en aktif ve büyük bankası olan Hamburg merkezli HSH Nordbank, yakın zamanda açıklayacağı bilançoda denizcilik sektöründen kaynaklanan kayıpların artış göstermesinden endişe edildiğini duyurdu. Bankanın yönetim direktörü Constantin von Oesterreich, "2009 ve öncesinde bu konuda büyük hatalar yapıldığını kabul etmek gerekiyor" şeklinde görüş bildirdi. Von Oesterreich'in "The Hamburger Abendblatt" isimli gazetede yayınlanan röportajında 2008 yılından buyana bankanın yönetimine gelen üçüncü direktör olduğu da vurgulandı. Gemi finansı alanında faaliyet gösteren ve global ölçekte ilk beş içinde kendilerine yer bulan Alman bankaları Frankfurt merkezli Commerzbank ile Hannover merkezli NordLB ise şu anda kayıplar için yeterli karşılık bulundurduklarını ve bu aşamada devlet yardımına ihtiyaç duymadıklarını açıkladılar.