Alman hükümeti, Putin'in açıklamalarından endişe duyuyor

Alman hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, dünyanın her köşesine ulaşabilecek füze geliştirdikleri yönündeki açıklamalarını endişeyle karşıladığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'deki basın toplantısında, Rusya'nın, bir süredir nükleer silahlar dahil olmak üzere silah sistemlerinde modernleşmeye gittiğine dikkati çekerek, "Rusya'daki başkanlık seçimlerine 2 haftadan biraz daha fazla bir süre kala Rusya Devlet Başkanı Putin'in yeni silah sistemlerinin geliştirildiği yönünde dün yaptığı açıklamalar bizi endişelendiriyor." diye konuştu.

Rusya'daki silahların modernleştirilmesi sürecinin, uluslararası sözleşme ve anlaşmalara aykırı olduğu yönünde şüphelerin de bulunduğunu ifade eden Seibert, "Bizi burada Rusya'nın genel güvenlik politikasıyla ilgili tutumu da endişelendiriyor." dedi.

Rusya'nın, Kırım'ı devletler hukukuna aykırı bir şekilde ilhak ettiğini, komşularını tehdit ettiğini ve silahsızlanma kontrollerinden bilinçli bir şekilde kaçındığını iddia eden Seibert, "Rus silah sistemlerinin Suriye'de kullanılmasını özellikle büyük bir endişe ile izliyoruz." şeklinde konuştu.

Putin: Dünyanın her yerini vurabilecek nükleer füze ürettikPutin: Dünyanın her yerini vurabilecek nükleer füze ürettik

Suriye halkının içinde bulunduğu kötü durumun dikkate alındığında silah sistemlerinin üstünlüğünden gurur duyulması için hiçbir neden olmadığını ve Rusya'nın, uluslararası anlaşmalara uymadığı yönündeki şüpheleri gidermesi gerektiğini kaydeden Seibert, Rusya'nın silah kontrolü ve silahsızlanma konusunda müzakereleri sürdürmesi gerektiğini söyledi.

"Dünkü açıklamalar bu konuda fazla yardımcı olmadı." diyen Seibert, Rus hükümetinin, Batılı ülkelerin kendilerini dinlenmediği şeklindeki açıklamalarını da reddederek, Alman hükümetinin Suriye ve Ukrayna gibi zor konularda da her zaman Rusya ile diyaloğu desteklediğini ifade etti.

NATO'nun füze savunma sistemlerinin de Rusya'nın iddia ettiği gibi bu ülkeyi tehdit etmediğini ve sadece Avrupa'nın savunmasına yönelik olduğunu yineleyen Seibert, "Silahlanma yarışı hiç kimsenin çıkarına olamaz." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir