Alman polisinde Erdoğan alarmı

Köln Emniyet Müdürlüğü, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'ya yapacağı ziyaretle ilgili, "Şu an itibariyle bir gerginlik yaşanacağına dair hiçbir işaret yok" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Köln Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Carlo Kreitz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln’ü ziyaret edeceği 24 Mayıs tarihinde kentte farklı gruplar tarafından dokuz etkinlik ve gösteri düzenleneceğini belirterek, "Şu an itibariyle bir gerginlik yaşanacağına dair hiçbir işaret yok" dedi.

Başbakan Erdoğan’ın 24 Mayıs'ta Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Köln Lanxess Arena’daki 10. yıl etkinliğine katılarak, Almanya'da yaşayan Türklere hitap etmesi bekleniyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Köln Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Carlo Kreitz, UETD'nin 10. yıl etkinliğini yapacağı 24 Mayıs gününde kentte gösteri ve etkinlik düzenleme konusunda kendilerine şu ana kadar dokuz yazılı beyanın ulaştığını söyledi. Bunların üçünün karşı gösteriler olduğuna işaret eden Sözcü, en büyük gösterinin Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından organize edildiğini, aşırı sağcı partiler PRO NRW ve PRO KÖLN'ün de gösteri düzenleyeceğini kaydetti.

İktidar ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili Stephan Mayer’in yaptığı, "Cumartesi günü Köln’de polis ve katılımcılar için çok ciddi tehlikeler yaşanabilir" açıklamasını değerlendiren Sözcü Kreitz, "Olası olayları önlemek için hazırlıklarımızı yaptık. Şu an itibariyle bir gerginliğin yaşanacağına dair hiçbir işaret yok. Ancak şimdiden kesinlikle hiçbir gerginliğin yaşanmayacağını da söyleyemeyiz” karşılığını verdi.

Almanya’da göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen aşırı sağcı PRO NRW adlı parti, UETD'nin  cumartesi günü saat 14:00'da etkinlik düzenleyeceği Köln Lanxess Arena’ya 800 metre mesafedeki Deutz Tren İstasyonu yakınında gösteri yapacak. Türkiye ve göçmen karşıtı bu gösterinin saat 11:00-16:00 arasında yapılacağı bildirildi. 

PRO KÖLN adlı aşırı sağcı parti de Köln ana tren istasyonu önünde saat 15:00-17:00 saatleri arasında gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ise UETD'nin etkinlik yapacağı Köln Lanxess Arena’ya 3 kilometre uzaklıkta saat 13:00'da karşı gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.

Köln Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Carlo Kreitz, çok sayıda gösterinin düzenleneceği cumartesi günü kaç polis memurunun görevlendirildiği sorusuna güvenlik nedeniyle yanıt veremeyeceğini söyledi. Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde, Köln’de yaklaşık 6 bin polis memurunun görev alacağı kaydedilmişti.

Köln’de cumartesi günü motosikletçilerin de "Trafikte Hoşgörüsüzlüğe Hayır" temasıyla öğle saatlerinde yapacakları gösteri nedeniyle kentte büyük trafik karmaşasının yaşanması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir