Alman sanayicileri uyardı: Beklenmeyeni bekleyin

Alman sanayicileri ülke ekonomisinin küresel belirsizliklerden etkilenebileceği görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman sanayisinin önde gelen bazı isimleri, bir Reuters anketine verdikleri yanıtlarda, Brexit kararı, Trump'ın seçilmesi ve  içeride ve dışarıdaki terör saldırılarının 2017'de Almanya'nın ekonomik görünümünü gölgeleyeceğini söylediler.              

Alman Sanayi Derneği (BDI), Ticaret Odaları (DIHK) ve İşverenler Derneği'nin liderleri, özellikle 2017'de  Almanya ve Fransa'da yapılacak seçimler ve bazı ülkelerdeki korumacı eğilimler karşısında, belirsizliklerden kaygı duyduklarını ifade ettiler.              

Reuters'le konuşan BDI Başkanı Ulrich Grillo, "Küresel belirsizliğin ve beklenmedik gelişmelerin düzeyi yükseldi. Korkarım bu durum 2017'de de pek değişmeyecek" dedi.              

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı ve ABD'de Donald Trump'ın  başkan seçilmesi tüm dünyada anketleri ve piyasaları şaşırtmıştı.              

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve muhafazakar partisinin Eylül'de yapılacak seçimleri dördüncü bir iktidar dönemi için kazanması beklense de, sanayiciler terör saldırıları gibi bazı faktörlerin tabloyu bozduğunu ve  beklenen sonuçların mutlaka gerçekleşmeyebileceğini söylüyorlar.              

Grillo, Batı dünyasında giderek artan bir kendine güvensizlik, bazı ülkelerde otokrat liderlerin güçlenmeye başlaması ve popülizmin güçlenmesi nedeniyle siyasi istikrarsızlığın artabileceğini söyledi.              

BGA Başkanı Anton Boerner ise, dış belirsizliklerin ihracatçı firmalara zarar vermeye başladığını belirtti.              

İşverenler Derneği Başkanı Ingo Kremer, "Milliyetçi eğilimler toplumun tümü için zehirdir ve Avrupa'nın, müştereken sahip olduklarını hatırlamasında yarar vardır" dedi. Kremer, korumacılık artarsa bunun ekonomik üretiminin yarısı ihracata dayanan Almanya için bir felaket olacağını belirtti.              

DIHK Başkanı Eric Schweitzer de  hem Brexit hem de Trump'ın başkanlığından Almanya için ciddi riskler doğacağı görüşünde.              

"Korkarım  şu andaki görece olumlu ekonomik durumun aldatıcı bir yanı var.  Brexit kararı hâlâ  AB ekonomisini, özellikle Almanya ekonomisini vurabilir. Trump'ın  seçim kampanyasında serbest ticaret hakkındaki eleştirici sözleri Alman şirketlerinde ciddi kararsızlık yaratıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir