Alman siyasetçilerden Merkel'e Türkiye eleştirisi
Alman siyasetçiler Merkel'i, AB'yi Türkiye'nin 'şantajına' maruz bırakmakla suçluyor.
Alman siyasetçiler hafta sonu yaptıkları açıklamalarda Başbakan Angela Merkel'in Avrupa'yı göçmen krizi konusunda Türkiye'ye aşırı bağımlı bir hale getirerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından şantaja karşı hassas bırakmakla suçladı.
Avrupa Birliği'nin (AB) terör yasasında değişiklik yapması isteklerini reddeden Türkiye, Cuma günü yaptığı bir açıklama ile yasadışı göçmenlerin Avrupa'ya ulaşmasını engellemesi karşılığında vizesiz seyahat sağlamayı öngören anlaşmaya yönelik görüşmelerin çıkmaza girdiğini ve AB'nin anlaşmayı kurtarabilmek için "yeni bir formül" üretmesi gerektiğini açıkladı.
Geçtiğimiz yıl Almanya'ya bir milyondan fazla mültecinin gelmesini sağlayan politikalarından dolayı popülaritesinde düşüş yaşayan Angela Merkel, Mart ayında imzalanan anlaşmada görüşmelere öncülük etmişti. Mülteci sayılarında bu yıl keskin bir düşüş yaşansa da Merkel muhafazakar müttefiklerinden eleştiri almaya devam ediyor.
'Ankara'ya o kadar bağımlı olmak tehlikeli'
Merkel'in Hristiyan Demokratlar (CDU) partisinin müttefiklerinden Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer, "Türkiye ile görüşmelere karşı değilim fakat bence Ankara'ya o kadar bağımlı olmak tehlikeli" dedi. Seehofer, Welt am Sonntag'a (WamS) yaptığı açıklamada Türkiye ile yapılan anlaşmanın göçmen karşıtı Almanya İçinm Alternatif (AfD) partisine desteği artırdığını belirtti. AfD anketlerde yüzde 15 civarlarında oya sahip görünüyor.
Yine aynı gazeteye açıklama yapan sol parti Linke'den Sahra Wagenknecht, Merkel'in anlaşmayı Avrupalı ortaklarını dahil etmeden görüştüğünü söyledi.
Wagenknecht, "Başbakan o yüzden Avrupa'nın otoriter Türk rejiminin ve insan haklarını ezmek için kendini oldukça güçlenmiş hisseden Erdoğan'ın şantajlarına hassas bir duruma gelmesinden sorumludur" dedi.
Yeşiller partisi eş başkanı Cem Özdemir de WamS'a yaptığı açıklamada anlaşmanın Avrupa'yı şantaja açık hale getirdiğini ve suçlunun Merkel olduğunu söyledi. Merkel'in koalisyon ortaklarından Sosyal Demokratlar (SPD)
üyeleri de endişelerini dillendiriyor.
Carsten Schneider WamS'a yaptığı açıklamada Merkel'in Erdoğan'ı mülteci politikasının en önemli faktörü haline getirdiğini ve Erdoğan'ın işbirliği yapmayı bırakması durumunda "Almanya'nın Avrupa'daki izolasyonunun bir kez daha açık hale geleceğini" belirtti.
Fakat SPD Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Taggespiegel gazetesine yaptığı açıklamasında Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik göç konusunda hala önemli bir ülke olduğunu söyleyerek, "Geçtiğimiz yıl yaşadığımız şartları yeniden yaşamak istemiyorsak bir noktaya kadar işbirliği yapmamız gerekiyor" dedi.