Alman yargısından ESM'ye yeşil ışık

Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) anayasaya aykırı olmadığına hükmetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Anayasa Mahkemesi, Euro Bölgesi'nde yaşanabilecek finas krizlerine karşı kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM)  anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. 

Karlsruhe'deki Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle, yaptığı açıklamada, ESM'nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davaların dayanağı olmadığını ve bir kısmının geçersiz olduğunu söyledi. Mahkemenin, ESM'nin ülke anayasasına aykırı olmadığına hükmettiğini vurgulayan Vosskuhle, ESM konusunda verilen taahhütlere rağmen Federal Meclis'in bütçe özerkliğinin korunduğunu belirtti. 

Sol Parti Federal Meclis Grubu,  ''Daha fazla demokrasi'' adlı dernek ile Hrisityan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Peter Gauweiler,  Federal Meclis'in bütçeyi oluşturma yönündeki anayasal hakkını zedeleyeceği gerekçesiyle ESM'in yürürlüğe girmesine karşı Almanya Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi, başvurunun bir bölümünü Avrupa Adalet Divanı'na havale etmişti. 

Euro Bölgesi, Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi'nde kurulmasına karar verilen Avrupa İstikrar Mekanizması'nın 700 milyar euro tutarında sermaye tabanı bulunuyor. Bu sermaye tabanı aracılığı ile AAA kredi notunun korunarak 500 milyar euro tutarında kredi verilmesine imkan tanınıyor.  

Sermayenin 80 milyar avro tutarındaki bölümü nakit, 620 milyar euroluk bölümü ise hükümetler tarafından taahhüt edilen çekilebilir sermaye ve kefaletlerden oluşuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir