Almanlar için en büyük sorun: Mülteciler, Trump ve Türkiye

Almanya'daki Körber Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanlar ABD Başkanı Donald Trump'ı Alman dış politikası için Türkiye, Rusya ve Kuzey Kore liderlerinden daha büyük bir problem olarak görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'daki Körber Vakfı, Almanların dış politika endişeleriyle ilgili bir araştırma düzenledi.

Buna göre, Almanların dış politika endişelerinin başında yüzde 26 ile mülteciler ve sığınmacılar yer aldı. Trump ve ABD ile ilişkiler yüzde 19 ile Almanların dış politika endişelerinde ikinci sırayı alırken, Türkiye yüzde 17 ile üçüncü sırada, Kuzey Kore yüzde 10 ile dördüncü sırada ve Rusya yüzde 8 ile üçüncü sırada yer buldu.

Almanların çoğu, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesini istiyor

Ekim ayında yapılan ve 1.005 kişinin katıldığı ankette katılımcıların yüzde 56'sı ABD ile Almanya ilişkilerini kötü veya çök kötü olarak tanımladı. Ankete katılanların yüzde 74'ü de, Almanya'nın Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesini savunması gerektiğini savundu.

Türkiye, Almanya'nın en önemli ortakları listesinde yüzde 2 ile en düşük oyu alırken, Almanya'nın en önemli ortağı olarak Fransa yüzde 63 ile ilk sırada yer aldı. ABD yüzde 43 ile ikinci, Rusya yüzde 11 ile üçüncü oldu.