Almanya, ABD'ye karşı dava açabilir

Almanya ekonomi bakanı, ABD'de Trump yönetiminin sınır vergisi uygulaması durumunda Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nezdinde dava açabileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Washington'da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Başkan Donald Trump ile bir araya gelmesinden kısa süre önce, Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries önemli açıklamalarda bulundu.

Deutschlandfunk radyosunun, Almanya'nın Trump'ın getireceğini söylediği sınır vergisine tepkisini sorduğu Zypries, bu tür bir vergi sisteminin karmaşıklığından dolayı bunun çok güç olacağını söyledi.

"Diğer bir seçenek ise Trump aleyhine WTO'da dava açmaktır. WTO anlaşmalarında, otomobil ithalatında yüzde 2.5'ten yüksek vergi alamayacağınız belirtilmiştir. Buna göre prosedürler belirlenmiştir."

Trump ve Merkel bugün ilk kez bir araya gelecekler. Merkel'in Trump'tan, Avrupa Birliği'ne ve iklim değişikliği ile mücadeleye desteğini ifade etmesini istemesi bekleniyor.

Trump ise muhtemelen Merkel'den NATO ülkelerinin kendi savunma masraflarının daha fazlasını üstlenmeleri talebini desteklemesini isteyecek.

Almanya'nın ABD karşısındaki 50 milyar euroluk ticaret fazlası da iki ülke arasında gerginlik nedeni oluyor.

Zypries, "Bunun bir sorun olduğunu biliyoruz ve çözümü için çalışıyoruz" dedi.

"Amerikalıların bizim makine ve fabrika (ürünlerimize) ihtiyacı var.. Bir başka nokta da, bizim ihracat fazlamızın sadece makine ve fabrika ürünleri sektöründe olması. Hizmetler
sektöründe durum tersine" dedi.