Almanya askeri operasyonlarda yok

Almanya'nın, terör örgütü IŞİD ile mücadelede diplomatik ve siyasi çabalara ağırlık vereceği, bu kapsamda hiçbir askeri operasyona katılmayacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Federal Basın Merkez'indeki basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'nın ev sahipliğinde Paris'te düzenlenen Irak konulu uluslararası toplantının IŞİD'le mücadelede büyük önem taşıdığını söyledi.

Askeri olarak yapılacakların yanı sıra bunun ötesine  geçerek siyasi olarak atılması gereken adımları ele almak gerektiğini vurgulayan Chebli, "Bu yüzden belirleyici aktörlerin Paris'te bir araya gelmiş olması önemli. Özellikle Arap ülkeleri ve Türkiye rol oynuyor.  IŞİD'in daha fazla yayılmaması onları çok yakından ilgilendiriyor. Paris'teki toplantı bunun için iyi bir çerçeve oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Almanya hükümetinin IŞİD'e karşı atılacak adımlar konusunda politikasının değişmediğini vurgulayan Chebli, "Almanya hiçbir askeri operasyona katılmayacak. Diğer alanlarda rol oynuyoruz. Iraklı Kürtlere verdiğimiz destekle önemli bir katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Ingo Gerhartz da Almanya'nın Irak'ın kuzeyine göndereceği askeri malzeme ve silahlarınsevkiyatının gelecek hafta gerçekleştirileceğini bildirdi. 

"İlk kargonun sevkiyatı gelecek hafta, büyük olasılıkla 24 Eylül tarihinde  yapılacak. Hafta sonu 6-7 kişilik bir ekip hazırlıklar için bölgeye gitti" ifadelerini kullanan Gerhartz, 600 tonluk malzemenin söz konusu olduğunu, bunları bölgeye götürmek için birkaç uçuşa ihtiyaç olacağını kaydetti.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Almanya'nın IŞİD'le mücadele konusunda üç alanda sorumluluk üstlendiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birinci olarak IŞİD tarafından tehdit edilen insanlara yardımda bulunmak istiyoruz. Bunu büyük şekilde yaptığımız insani yardımlarla gerçekleştiriyoruz. İkinci olarak bölgede IŞİD'e karşı savaşanları destekliyoruz. Bu yüzden Peşmerge'ye askeri teçhizat ve silah yolluyoruz ve üçüncü olarak siyasi ve diplomatik araçlarla Irak hükümetinin ülkedeki tüm grupları temsil etmesi yönünde yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Bu sayede terörizmin temeli yok edilir bu da bizim politikamızın altyapısı."

Ukrayna'daki gelişmeler 

Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili soruları da yanıtlayan Seibert, Kırım’ın tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesi ve Rusya Federasyonu'na bağlandığını açıklamasının ardından yarımadada ilk kez Rusya kanunlarına göre yapılan yerel seçimlerle ilgili, "Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesi uluslararası hukuka aykırı. Almanya orada yapılan yerel seçimi tanımıyor" dedi.

Bazı NATO ülkelerinin Ukrayna'ya silah yardımında bulunduğu haberlerinin hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Seibert, "Alman hükümeti, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya silah yardımında bulunduğu yönünde bir bilgiye ya da ipucuna sahip değil" yanıtını verdi. 

Almanya Ekonomik Bakanlığı Sözcüsü Julia Modes, Rusya'dan Avrupa'ya gelen doğalgazda son günlerde düşüş yaşandığı haberleriyle ilgili olarak, "Rusya'dan gelen doğalgaz normal ölçülerde" diye konuştu.

Doğalgaz arzında kesinti yaşandığı yönünde hiçbir işaret olmadığını belirten Modes, arzda olası dalgalanmaları iyi bir şekildedengeleyebildiklerini kaydetti. Modes, "Endişe etmek için hiçbir neden yok" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir