Almanya ekonomisi 'ılımlı' büyüdü

Almanya ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 0,1'lik daralmanın ardından üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 büyüdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Almanya ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,1 büyüdü. 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 0,1'lik daralmanın ardından tekrar büyümeye döndü.  

Almanya ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,1 büyüdü. Avrupa'nın lokomotif ülkesi olarak görülen Almanya, yıllık bazda ise yüzde 1,2 büyüme gerçekleştirdi. 

Büyümeye olumlu katkılar önemli ölçüde yılın üçüncü çeyreğinde nihai tüketim harcamalarını artıran hanehalkından geldi. Dış ticaret de Alman ekonomisini destekledi. 

İhracattaki artış, ithalattan daha fazla gerçekleşti. Sonuç olarak, ihracat ve ithalat dengesi, çeyrek bazda kıyaslandığında büyüme üzerinde olumlu bir etki yaptı. Ancak bunun aksine, toplam brüt sermaye oluşumu azaldı. Özellikle makine ve teçhizatındaki brüt sermaye oluşumu önceki çeyreğe oranla önemli ölçüde düştü.  

Öte yandan, geçtiğimiz ay Alman hükumeti özellikle jeopolitik gelişmelerin ülke ekonomisinde baskı oluşturduğu gerekçesiyle 2014 yılı için belirlediği  büyüme tahmini yüzde 1,8'den yüzde 1,2'ye çekmişti. Alman hükumeti, gelecek yıl için ise daha önce yüzde 2 olarak belirlediği büyüme tahminini de yüzde 1,3'e indirmişti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir