Almanya İsrail'e 1 denizaltı daha sattı

Almanya Federal Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e bir denizaltı satışına daha onay verdiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Alman Haber Ajansı (DPA) haberine göre, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in ilgili meclis komisyonuna gönderdiği bilgi notunda, İsrail'e bir denizaltı ile Kolombiya'ya iki denizaltının modernizesi için parça ve Mısır'a helikopter yedek parçası satışına izin verildiği ifade edildi.

Geçen ay sonunda Kiel kentinde İsrail'e teslim edilen "Tanin" denizaltısı, Almanya'da yapılan en büyük denizaltı olma özelliğini taşıyor. Özel bir firma tarafından üretilen denizaltının maliyetinin 1 milyar avroyu geçtiği, bunun üçte birinin Almanya hükümeti tarafından karşılandığı kaydedildi.

Öte yandan, Almanya'nın İsrail'e satışına izin verdiği denizaltının, nükleer denizaltı olarak kullanılabilmesi ülkede tartışmalara neden oluyor. Almanya'nın, İsrail'e daha önce satışına izin verdiği 3 denizaltının da aynı özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.

Alman hükümetinin, mayıs ayında silah ihracatlarıyla ilgili Federal Meclis'e bilgi verilmesini kararlaştırmıştı. Bu karar öncesinde ülkede yılda bir kez silah ihracatına ilişkin rapor yayımlanıyordu