'Almanya tasarruf politikasını bırakmalı'

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Almanya'nın Avrupa Birliği'ne yatırımın tasarruftan daha önemli olduğu mesajını vermesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Angela Merkel'in muhafazakar partisinin koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin üyesi olan Sigmar Gabriel, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin bugünkü sayısında yazdığı bir makalede hükümetin AB bütçesine yaptığı katkıyı artırması gerektiğini söyledi.

Gabriel, Alman ekonomisinin Avrupa'da yatırım düzeylerinin yükselmesinden büyük yarar sağlayacağını belirtti. Gabriel'in sözleri, sosyal demokratların Eylül'de yapılacak
genel seçimden önce Merkel'in uyguladığı kemer sıkma politikasından uzaklaşmak istediklerini gösteriyor.

Gabriel makalesinde, "AB bütçesine kattığımız her bir euro doğrudan ya da dolaylı olarak bize birkaç kat fazlasıyla geri döner" dedi.

AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya, AB bütçesine her yıl 15 milyar euronun üzerinde net katkı yapıyor. Bu miktarın İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından 2019 ve 2020 yıllarında 4.5 milyar euro artması mümkün.

Almanya'nın AB bütçe kurallarını gevşeterek kendi bütçe açıklarını kapatabildiğini belirten Gabriel, ülkesinin buna rağmen AB ortaklarına tasarruf ve yapısal reform telkini
yapmasını eleştirdi.

Gabriel, Almanya'nın uyguladığı bu stratejinin, artık bütçe kurallarını uygulamada zorlanmayan ve borç yükü daha da azalmış olan bir Alman ekonomisi yarattığını söyledi. Merkel'in Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, mali disiplin ve bütçe kurallarının sıkı uygulanması için gösterdiği inat yüzünden pek çok AB ülkesine sevilmeyen adam oldu.

Seçimlerden sonra sosyal demokratlar liderliğinde kurulacak olası bir koalisyon, yatırımlara daha fazla önem verebilir. Bu durumda Schauble'nin geçen hafta meclise sunduğu 2018 bütçe tasarısında revizyona yapılması gerekecek.