Almanya'da 'en uzun' grev başladı

Almanya'da şimdiye kadar demiryollarındaki en uzun süreli grev, yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakmasıyla başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya’da demiryollarındaki en uzun süreli grev, yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakmasıyla bugün başladı.

Alman Makinistler Sendikası’na (GDL) üye makinistler, ücret artışı talebiyle geçen yılın eylül ayından sonra 8. kez greve gitti. 138 saat sürecek grev nedeniyle Alman ekonomisinin 500 milyon euro zarar görmesi bekleniyor.

GDL'den yapılan yazılı açıklamaya göre, en son 29 Nisan'da Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn (DB) ile toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine grev kararı alındığı ifade edildi.

Buna göre, yük trenlerindeki makinistler bugün TSİ 16.00’da greve başladı. Yolcu trenlerindeki makinistler de 5 Mayıs'ta TSİ 03.00’de işi bırakacak. Makinistlerin eylemi 10 Mayıs Pazar günü TSİ 10.00’a kadar sürecek. 

Grev nedeniyle GDL makinistlere günlük 75 euro ödemede bulunacak.

DB'den yapılan açıklamada ise grevin ölçüsüz ve uygunsuz olduğu ifade edildi. Açıklamada, sendikanın sadece yolculara değil, DB ve çalışanları ile Alman ekonomisine zarar verdiği vurgulandı.

GDL Başkanı Claus Weseslky ise DB'yi sorumlu tutarak, ''DB'nin stratejisi bir adım ileri iki adım geri. Gerilimin tırmanmasına sebebiyet veren DB'dir'' ifadesini kullandı.

Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, grev kararını eleştirerek ''Çok sayıda vatandaşın grev yüzünden kızgın olmasını anlayışla karşılıyorum'' dedi.

Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de grev nedeniyle Almanya'yı durdurmak yerine taraflar arasında ciddi müzakerelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"Almanya'da üretim durabilir!" uyarısı

Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eric Schweitzer de Handeslblatt gazetesine yaptığı açıklamada, grevin Almanya ekonomisine 500 milyon euro zarar verebileceğini savundu. Schweitzer, grev nedeniyle Almanya'da üretimin durabileceği uyarısında bulundu.

Bu arada Deutsche Bahn, şirket tarihindeki en uzun grev için hazırlıklara başladı. DB'den yapılan açıklamaya göre, şimdilik uzun mesafeli tren seferler için yarın ve çarşamba günü için bir plan hazırlandı.

Sendika, makinistler için yaklaşık yüzde 5 ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. GDL ayrıca fazla mesainin sınırlandırılmasını ve emeklilik düzenlemesinin iyileştirilmesini istiyor.

 En son 21 Nisan’da 66 saatlik greve giden GDL, bugüne kadar yapılan grevlerden dolayı Almanya ekonomisinin 200 milyon avro zarar gördüğünü bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir