Almanya'da 20 yılın en sert yükselişi

Almanya'da perakende satışlar yılın ilk yarısında 20 yılın en sert artışını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'da perakende satışlar yılın ilk yarısında yüzde 2.5 yükselerek en azından 20 yılın en sert artışını kaydederken, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümenin tüketim harcamaları öncülüğünde güçlenebileceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

Alman Federal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre perakende satışlar Haziran ayında geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında giyim, kozmetik, ilaç ve kitap harcamalarındaki artışa paralel yüzde 5.1 ile güçlü bir artış gösterdi.

Perakende satışlardaki aylık değişime bakıldığında ise Haziran'da yüzde 2.3 ile 2013 sonundan bu yana en sert düşüşü kaydettiği görüldü. Reuters anketine katılan uzmanlar yüzde 0.3 artış bekliyorlardı. Perakende satışlar, aylık bazda bakıldığında, oynak bir gösterge olarak kabul ediliyor ve genellikle büyük revizyonlar görülüyor.

Perakende satışların Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla kaydettiği artış ise daha önce açıklanan yüzde 0.5 seviyesinden yüzde 0.4'e revize edildi. Perakende satışlarda görülen güçlü artışa, istihdam ve tüketici güveni gibi yüksek seyreden diğer göstergelerle beraber bakıldığında ilk yarı hane halkı harcamalarının güçlü olacağına dair ipuçlarının arttığı görülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir