Almanya'da göçmenler oy hakkı istiyor

Alman Sendikalar birliği Almanya'da yaşayan göçmenlere oy hakkı verilmesi için imza kampanyası başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAMBURG - Almanya'da yaşayan, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmesi amacıyla Alman Sendikalar Birliğinin (DGB) öncülüğünde Hamburg kentinde imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın tanıtım toplantısına DGB Hamburg teşkilatı Başkanı Erhard Pumm ve DGB uyum politikası sözcüsü Hüseyin Yılmaz da katıldı.

Pumm, Alman anayasasında 21 Aralık 1992 tarihinde yapılan değişiklikle AB vatandaşlarına yerel seçme ve seçilme hakkı verilirken, AB dışındaki ülke vatandaşlarına bu hakkın verilmeyişini sert dille eleştirerek, "Almanya bir göçmen ülkesidir. Ekonomik ve demografik bakımdan göçmenlerin bu ülkede ağırlığı önem kazanmaktadır. Herkesin kendi kökeni var. Ben de bu ülkede göçmen kökenli bir vatandaşım" dedi.

Göçmenlerin Alman toplumunun parçası kabul edilmesi gerektiğini belirten Pumm, "Göçmenler pasif değil, aktif olarak karar alma sürecinde yer almalı. Politik katılım olmadan uyumdan ve gerçek bir demokratik sistemden söz edemeyiz. Tüm bu nedenlerle sendika olarak çeşitli siyasi partilerdeki göçmen kökenli politikacıların, sivil toplum örgütlerinin ve kiliselerin desteğiyle bu imza kampanyasını başlattık" diye konuştu.

Yılmaz da, 1972 yılında Almanya'da yapılan bir yasa değişikliğiyle göçmen kökenli kişilerin sendikalarda, işyerlerinde seçilebilme hakkı olduğuna dikkati çekerek, aynı hakkın politik alanda da verilmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, bugün başlattıkları imza kampanyasının eylül başında sona ereceğini ve toplanan imzaların Hamburg eyalet meclisine sunulacağını sözlerine ekledi.

Kampanyada ilk imzayı Pumm attı.

İmza tanıtım kampanyasına katılan Sol Parti Hamburg eyalet meclisi üyesi Mehmet Yıldız, vatandaşlık hakkının zorlaştırıldığı bir dönemde yerel seçim hakkının göçmenlere tanınmasının daha büyük önem kazandığını belirterek, "Hem milletvekili, hem de sendikacı olarak bu imza kampanyasına tüm imkanlarımızla destek veriyoruz" dedi.