Almanya'da makinistler iş bırakıyor

Almanya'da demir yollarında görevli makinistler, hafta sonu boyunca iş bırakma eylemi yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Alman Makinistler Sendikası'ndan (GDL) yapılan açıklamada, Alman Demiryolları'na ait uzun mesafe ve banliyö trenlerinin yanı sıra yük trenleri ve şehir içi raylı sistemlerdeki trenlerde iş bırakma eylemi yapılacağı bildirildi. İş bırakma eylemi, yük trenlerinde bugün yerel saatle 16.00'da, yolcu trenlerinde ise cumartesi 02.00'de başlayacak ve pazartesi günü 04.00'te sona erecek. 

Almanya'nın yedi eyaletindeki okullarda bu hafta sonu sonbahar tatili başlaması nedeniyle makinistlerin grevinin, ülkedeki demiryolları trafiğini felç edebileceği belirtiliyor. 

GDL Başkanı Claus Weselsky, Alman Demiryolları'na çağrıda bulunarak, toplu sözleşme konusunda masaya oturulup anlaşılmasını istedi. Weselsky, görüşmelerde GDL'nin "taviz vermeye hazır" olduğunu söyledi. 

Alman Demiryolları'nın açıklamasında ise vatandaşların eylemden fazla etkilenmemesi için gerekli çalışmaların yapıldığı ifade edildi.  

Almanya'da GDL'ye üye 16 bin çalışan bulunuyor. GDL geçen çarşamba günü de 14 saatlik iş bırakma eylemi yapmıştı. 

Makinistler, maaşlarına yaklaşık yüzde 5 zam ve haftalık çalışmanın 2 saat düşürülmesini talep ediyor. Sendika ayrıca makinistler dışında, trende görev yapan personel için de toplu sözleşme yapılmasını talep ediyor.  

Alman Demiryolları ile GDL arasında şimdiye kadar yapılan tüm görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir