Almanya'da saatlik iş gücü maliyeti arttı

Almanya'da saatlik iş gücü maliyeti, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  - Almanya'da saatlik iş gücü maliyeti bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 arttı. 

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), yılın ikinci çeyreğine ait iş gücü maliyetlerine ilişkin verileri yayınladı. Buna göre, Almanya'da saatlik iş gücü maliyeti bu dönemde geçen yılın ikinci çeyreğine oranla yüzde 1,7 artış kaydetti. Mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış iş gücü maliyetleri yılın ilk çeyreğine göre ise yüzde 0,7 yükseldi. 

Almanya'da takvim etkilerinden arındırılmış bürüt kazançlar yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1,6 artarken, ücret dışı maliyetler yüzde 2,3 artış gösterdi.  

Aynı dönemde, Avrupa Birliği'nde (AB) saatlik iş gücü maliyetlerindeki artış ise yüzde 1,2 olarak ölçüldü. AB ülkeleri içinde en yüksek artış, yüzde 7 ile Letonya'da görüldü. Letonya'yı, yüzde 6,8'le Estonya ve yüzde 5,3'le Romanya izledi. 

Saatlik iş gücü maliyetlerindeki en fazla azalış ise yüzde 6,9 ile Güney Kıbrıs Rum kesimi, yüzde 0,2 ile İrlanda ve yüzde 0,1'le İtalya'da kaydedildi.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da Türkiye'de mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik iş gücü maliyeti endeksinin, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 arttığını açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir