Almanya'nın 'devleri' zor günler geçiriyor

Küresel pazarda saygın bir yer edinmiş bazı köklü Alman firmaları, son dönemde zor günler yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası alanda faaliyet gösteren bir çok köklü Alman firması, son yıllarda mali ve idari açıdan sıkıntılı günler geçiriyor.

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya, sahip olduğu yüksek teknoloji ve diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha sağlam mali yapısıyla öne çıkıyor. 

Ancak son zamanlarda uluslararası kamuoyunda kabul görmüş, hava yolu, teknoloji, bankacılık, otomotiv, enerji ve sağlık gibi sektörlerde faaliyet gösteren bazı büyük Alman firmaları mali ve idari açıdan zor günler geçiriyor.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat ve Skoda markaları bulunan Volkswagen Grubu, dizel araçlardaki egzoz emisyon testi skandalı nedeniyle uzun süredir gündemi meşgul ediyor. VW'nin 78 yıllık tarihindeki en büyük skandalın ardından 10 üst düzey yöneticinin işine son verildi. Firmaya yeni CEO olarak Matthias Müller atandı.

Yaşanan gelişmeler, şirketin mali hedeflerini de etkiledi. VW'nin yılın 3. çeyreğindeki faaliyet zararı ise 3 milyar 479 milyon avroyu buldu.

a-013.jpg


Opel 

Bir diğer köklü Alman otomobil firması Opel'in yetkilileri de geçen yılın aralık ayında Almanya'nın Bochum kentindeki otomobil fabrikasının kapanacağı belirtti.

Çok sayıda Türk işçinin de çalıştığı fabrikanın kapanmasıyla yaklaşık 3 bin kişinin işsiz kaldığı dile getiriliyor.

Mercedes

Otomobil sektörünün bir diğer önemli temsilcisi Mercedes ise hukuki açıdan bir takım sorunlar yaşıyor.  Avrupa Birliği (AB), Almanya'ya Daimler AG şirketi tarafından üretilen Mercedes marka araçların klima sistemlerindeki soğutucu gazın yönetmeliklere uygunsuzluğu nedeniyle Avrupa Adalet Divanı'nda dava açtı.

Lufthansa

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, son bir yıl içinde pilotlarının ve kabin görevlerinin defalarca greve gitmesi sebebiyle büyük maddi kayba uğrarken, yan kuruluşu Germanwings'e ait uçağın düşmesi de şirketin prestij kaybına ve zor günler geçirmesine sebep oldu.

Yüksek maliyetler, grevler ve Körfez'deki hava yollarının sert rekabeti Lufthansa'nın 2014 yılında zarar etmesine yol açtı. 

Siemens

Almanya'nın en büyük firmalarından Siemens'in yetkilileri de şubat ayında, dünya genelinde 7 bin 800 kişinin işten çıkarılmasının planlandığını açıkladı.

Deutsche Bank

Almanya'da otomobil firmalarının yanı sıra finans sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde de idari ve mali sıkıntılar yaşanıyor. 

Deutsche Bank yöneticileri, yılın 3. çeyreğinde 6 milyar avro zarar edildiğini, bankanın dünya genelinde 10 ülkedeki faaliyetlerine son vereceğini ve yaklaşık 35 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurdu.

Barmer GEK

Almanya'nın en büyük sağlık sigortası şirketlerinden Barmer GEK'ten geçen yıl yapılan açıklamada, yaklaşık 3 bin 500 çalışanın, kötüleşen piyasa koşulları ve değişen müşteri profili nedeniyle işten çıkarılmasının planlandığına yer verildi.

Enerji firmaları

Almanya'nın en önemli enerji şirketlerinde de yapısal değişiklikler ve bölünmeler meydana geldi. İlk olarak E.ON'un iki ayrı firmaya ayrılacağı kaydedildi.  Diğer büyük enerji firması RWE'nin de yenilenebilir enerji, enerji nakil hatları şebekesi ve perakende operasyonlarını, kuracağı yeni şirkete taşımayı planladığı ifade edildi.