Almanya’da "büyük koalisyon" için son dönemeç

4 aydan uzun süredir yeni hükümetin kurulamadığı Almanya'da, Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti arasında 26 Ocak’ta başlayan koalisyon görüşmelerinde son dönemece girildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

24 Eylül’deki seçimler sonrasında halen yeni hükümetin kurulamadığı Almanya'da, büyük koalisyon olarak adlandırılan koalisyon hükümetinin kurulması için bir haftadan uzun bir süredir süren görüşmeler bugün de devam edecek.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) temsilcilerinin bugün yapacağı toplantıda ikamet, kira hukuku ve iş hukuku konularının ele alınması bekleniyor. Bugünkü toplantıda ayrıca sağlık reformu konusunda üzerinde henüz anlaşılamayan noktalar da ele alınacak.

Görüşme öncesi bir açıklama yapan CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, "Müzakereler ne kadar sürer, onu şu anda bilemeyiz. Halen üzerinde anlaşılması gereken önemli konular var” dedi.  

Görüşmeler uzayabilir

Taraflar, koalisyon görüşmelerine başlarken müzakereleri 4 Şubat Pazar günü bitirmeyi hedeflediklerini açıklamışlardı. Ancak bu tarihi takip eden iki gün "tampon gün” olarak belirtilmişti ve görüşmelerde uzun süren müzakereler nedeniyle bu günlerin kullanılabileceği belirtiliyor.

Koalisyon görüşmeleri tamamlandıktan sonra SPD üyeleri koalisyon anlaşma taslağını oylayacak ve ancak üyeler onay verdikten sonra CDU/CSU ile SPD arasında koalisyon hükümeti kurulabilecek. SPD üyelerinin taslağa onay vermesi halinde Almanya'da yeni hükümetin Nisan ayına kadar kurulabileceği tahmin ediliyor.

Almanya'da koalisyon görüşmeleri başladıAlmanya'da koalisyon görüşmeleri başladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir