Almanya'da SPD büyük koalisyona "evet" dedi

Almanya'da genel seçimlerden yaklaşık beş ay sonra hükümetin kurulmasının önündeki son engel de kalktı. Sosyal Demokrat Parti üyeleri, Hristiyan Birlik partileri ile büyük koalisyon kurulmasına onay verdi. Merkel'in 14 Mart'ta dördüncü kez başbakan seçilmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında hükümet kurulması amacıyla yapılan müzakerelerde üzerinde anlaşılan koalisyon protokolü, SPD üyeleri tarafından onaylandı.

SPD Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, koalisyon sözleşmesinin kabul edilip edilmemesi konusunda yapılan oylamada SPD üyelerinin yüzde 66'sının "evet" oyu kullandığı açıklandı.

SPD üyeleri böylelikle Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğinde CDU/CSU ve SPD arasında yeniden bir hükümetin kurulmasına yeşil ışık yaktı.

SPD Genel Başkanı Olaf Scholz, koalisyon protokolüne onay verilmesi konusunda parti yönetiminin önerisine uyduğunu, böylelikle SPD'nin ülkede kurulacak yeni hükümete gireceğini söyledi.

Scholz, SPD Genel Merkezi'nde partinin Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sayım Komisyonu Başkanı Dietmar Nietan ile düzenlediği basın toplantısında, CDU/CSU ile SPD arasında üzerinde anlaşılan koalisyon protokolüne onay verip vermemesine ilişkin SPD üyelerinin katıldığı oylamanın sonucunu açıkladı.

Partisinin yeni hükümete katılma kararını kolay vermediğini belirten Scholz, CDU/CSU ile üzerinde anlaştıkları koalisyon sözleşmesinin sonuçlarının üyelerle açık ve saydam bir şekilde tartışıldığını ifade etti.

"SPD üyeleri, parti yönetiminin önerisine uydu. SPD kurulacak hükümete girecek" diyen Scholz, partinin şimdi yeni hükümette yer alacak bakanları belirleyeceğini, Bakanlar Kurulunda 3’ü kadın 6 SPD'li bakanın bulunacağını kaydetti.

SPD üyelerinin yüzde 66'sı "evet" dedi

Oylama sonucunu açıklayan Nietan da oylamaya 463 bin 722 üyeden 378 bin 437’sinin katıldığını söyledi.

Nietan, ancak mükerrer oy kullanmayı engelleyecek yemin yerine geçen beyannamenin oy pusulası ile birlikte gönderilmemesi veya diğer bazı hatalardan dolayı 14 bin 943 oyun dikkate alınmadığını söyledi.

Toplamda 363 bin 494 oyun sayıldığını, bunlardan 239 bin 604'nün "evet", 123 bin 329'unun "hayır" olduğunu ifade eden Nietan, 561 oyun da geçersiz olduğunu aktardı. Nieten, oylama sonucuna göre, SPD üyelerinin yüzde 66,02’sinin koalisyon sözleşmesine "evet", yüzde 33,98'nin de "hayır" oyu verdiğini kaydetti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) daha önce ilgili kurullarda koalisyon protokolüne onay vermişti.

Böylelikle Federal Mecliste 14 Mart’ta planlanan oylamada CDU/CSU ve SPD milletvekillerinin oylarıyla CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel'in 4. kez başbakan olarak seçilmesinin yolu açıldı.

Almanya, 2005-2009 ve 2013-2017 yıllarında Merkel liderliğinde CDU/CSU ve SPD'den oluşan "büyük koalisyon" ile yönetildi.

Yatırımcıların gözü Almanya ve İtalya'daYatırımcıların gözü Almanya ve İtalya'da

 

Bu konularda ilginizi çekebilir