Altın talebi 45 milyar dolara indi
Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre yılın ilk çeyreğinde global altın talebi 1.074 ton oldu. Çin ve Hindistan’ın talebinin yavaşladığı bu dönemde, mücevher talebi artarken yatırım amaçlı talepte 6 ton gerileme oldu
DIŞ HABERLER - Dünyada altına güçlü talep sürüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde global altın talebi geçen yılın aynı dönemindeki seviyelerini korudu. Yatırım amaçlı talebin hız kestiği ilk çeyrekte mücevher talebi artış gösterdi, merkez bankalarının alımları da devam etti. Altın fiyatlarındaki düşüş ise talebin parasal değerini yüzde 21 geriletti. Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yayınlanan rapora göre 2014 ilk çeyrekte global altın talebi, 2013 yılının aynı dönemine göre çok fazla bir değişim göstermeyerek 1.074 ton oldu. İlk çeyrekte mücevher amaçlı altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 571 ton olurken, yıla 2005’den bu yana görülen en güçlü başlangıcı yaptı. Artışta altın fiyatlarındaki düşüş ve Çin Yeni Yıl kutlamaları etkili oldu. Yılın ilk üç ayında Çin’in mücevher amaçlı altın talebi yüzde 10 arttı. Tayland ve Vietnam’da da talep artışı görüldü. Batı pazarlarına bakıldığında, ABD ile İngiltere’de talep artışı güçlüydü. Dünyanın en büyük altın pazarlarından Hindistan’ın talebinde de rupinin değer kaybı ve ülkedeki siyasi çalkantıların olumsuz etkisiyle gerilediği dikkat çekti. Hindistan’ın altın talebinin, ithalata getirilen kısıtlamaların kaldırılmasıyla yılın ikinci yarısında toparlanması bekleniyor. Mücevher talebi Ortadoğu genelinde hız kazandı. Genellikle Ortadoğu’daki eğilimleri takip eden Türkiye’de ise ilk çeyrekte altın takı talebi yüzde 12 geriledi ve 5 yıllık ortalaması 17.4 tonun yüzde 17 altında gerçekleşti. Türkiye’de mücevher talebinin son beş yıllık trendden uzaklaşmasında doların değer kazanmasının yerel para cinsinden fiyatları yükseltmesi etkili oldu. Merkez bankaları alıma devam etti 2014 ilk çeyrekte merkez bankaları güçlü alıcı olmaya devam ettiler. Ancak merkez bankalarının alımları 2013 ilk çeyreğe göre yüzde 6 geriledi. Merkez bankalarının net alımları 122.4 ton ile, son üç yılın ilk çeyrek dönemlerindeki trende uygun bir çizgi izledi. En büyük sürpriz Irak Merkez Bankası’nın rezervine 36 ton altın eklediği yolundaki açıklaması oldu. Rusya, Kazakistan rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın alımlarını hızlı artıran ülkeler oldu. Euro Bölgesi’nin altın varlıkları, Letonya’nın para birliğine katılmasıyla ilk çeyrekte 7.7 ton yükseldi. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde alımlarını sürdürerek dünyanın en büyük altın rezervine sahip 13’üncü ülke oldu. Yatırım amaçlı altın talebi kendi içinde sağlanan bir dengeyle 288 tondan sadece 282 tona geriledi. Geçen yıl EFT’lerden yaşanan 176.5 tonluk çıkış bu yıl durma noktasına gelirken, külçe ve sikke talebinde yüzde 39 azalma yaşandı. Toplamda yatırım amaçlı talep yüzde 2 geriledi. Değer olarak bakıldığında ise altın talebi 2013’e göre yüzde 21 azalarak 45 milyar dolar oldu. Ortalama altın fiyatı yüzde 21 düşüşle 1.293 dolar/ ons olarak gerçekleşti.
Türkiye, en büyük rezerve sahip 13’üncü ülke
Türkiye 483.5 ton altın rezervi ile dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkeleri arasında 13. sıraya geriledi. Türkiye bir önceki raporda 12.sırada bulunuyordu. Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan verilere göre, mart sonu itibariyle ABD’nin 8.133,5 ton rezervle ilk sırada yer alırken, Almanya 3.386,4 ton ile ikinci sırada, IMF 2.814,0 ton ile üçüncü sırada bulunuyor.
Çin ve Hindistan fiyatları zayıflattı
Uluslararası piyasalarda ekonomik büyümeye ilişkin kaygılar ile 1.300 doları aşan altının ons fiyatı dün Dünya Altın Konseyi’nin açıkladığı rapor sonrasında geriledi. En büyük altın tüketicileri Çin ve Hindistan’ın talebinde düşüşe işaret eden rapor sonrasında spot altın 1.289 dolara geri çekildi. Uzmanlar altında düşüşün sürmesi halinde fiyatların ilk olarak 1.286 ve ardından 1.277 dolara kadar gerileyeceği görüşünde.
Ülkelerin elindeki rezerv miktarı