Amazon 'Kindle Fire HD' ile iPad rekabetine odaklandı

Piyasayı 199 dolarlık tablet ile altüst etmesinden tam bir sene sonra, Amazon şimdi de doğrudan iPad'i hedef alan yeni bir ürünle geliyor: Kindle Fire HD. Ekim ayı sonuna doğru Avrupa'da yaklaşık 159 eurodan satışa sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Didem Eryar Ünlü
 
Yapılan tahminlere göre, Çin hariç dünya genelinde bugün 9,6 milyon olan elektronik kitap okuyucusu piyasası 2102’de 20.6 milyon, 2015’te ise 45.6 milyon adete ulaşacak. Satışlar ise 2015’e kadar 3.5 kat katlanarak, 10.6 milyar dolara ulaşacak.
 
Piyasayı 199 dolarlık tablet ile altüst etmesinden tam bir sene sonra, Amazon şimdi de doğrudan iPad'i hedef alan yeni bir ürünle geliyor: Kindle Fire HD. Ekim ayı sonuna doğru Avrupa'da yaklaşık 159 eurodan satışa sunulacak olan bu yeni ürün, tanıtımının ardından "mükemmel ekran"; "etkileyici bir tablet"; "elde tutmak zok keyifli" gibi yorumlara maruz kaldı.
 
Yeni ürünün tanıtımı için gerçekleştirilen basın toplantısında Amazon CEO'su Jeff Bezos öncelikli olarak "ucuz" imajını silmeyi hedefledi. Konuşmasında kısaca "Kindle Fire HD ile en iyisine sahipsiniz" diyen Bezos, Kindle Fire HD'nin Apple'ın iPad'i ve Google'ın Nexus'u ile kıyaslanacak bir ürün olduğunu ifade etti.
 
Kasım 2011'de 199 dolara satışa sunulan Kindle Fire'ın ilk versiyonu, fonksiyonlarından çok fiyatı ile etkilemişti. Amazon'a göre, bu tablet ABD pazarının yüzde 22'sini eline geçirmeyi başardı.
 
Amazon bu seferinde çok daha yüksek performanslı bir ürünle piyasaya çıkmaya karar verdi. Yeni nesil tablet iki farklı formatta satışa sunulacak. Küçük boyutu Google'ın Nexus 7 modeline yakın olacak ve 199 dolardan satılacak. Apple'ın iPad'ine yakın olacak daha büyük boyutu ise sadece ABD'de piyasaya sunulacak ve 299 dolardan satılacak. Bu modelin daha gelişmiş versiyonlarının fiyatı 499 dolara ulaşabilecek.
 
Amazon yeni tableti ile Apple'ın tam tersi bir yol izliyor: Apple ilk önce yüksek performanslı ürünleri piyasaya sunuyor; daha sonrasında ise daha düşük fiyatlı modelleri çıkarıyor. Bu model, Steve Jobs'un CEO'luğu döneminde sağ kolu olan ve ölümünden sonra şirketin CEO'luğuna geçen Tim Cook'un geliştirdiği bir model. Bu model sayesinde Apple Mp3 satışlarında tüm rakiplerini geride bırakmayı başarmıştı. 
 
Amazon'un tercih ettiği bir diğer model de, Kindle Fire'ın çıkışta çok düşük bir marjla satışa sunulacak olması. Zararı göze alan Amazon, oluşabilecek farkı içerik satışlarından yakalamayı düşünüyor. 
 
Jeff Bezos, bu yaklaşımı şu şekilde özetliyor: "Müşterilerimiz ürünlerimizi satın aldığında değil, ürünlerimizi kullandıklarında para kazanmak istiyoruz." Bezos'a göre, tüketicilerin tercihi yeni ürünlerden öte, zaman içinde iyileşen hizmetler.
 
[PAGE]
 
"Fiyatı unutun: Yine de en iyi tableti biz yapıyoruz"
Jeff Bezos geçtiğimiz günlerde Alltingsd.com sitesinde yer alan söyleşisinde, düşük fiyat felsefesinde nasıl başarılı olduklarını anlatıyor. "Biz, fiyat ne olursa olsun en iyi tableti sunuyoruz. Geçen sene belli bir fiyata en iyi tableti yaratmaya çalıştık. Bu sene yine belli bir fiyata en iyi tableti yapmaya çalıştık. Fiyatı unutun: Bunun hala en iyi tablet olduğunu göreceksiniz. Bizim tabletimizin fiyatı sadece 499 dolar" yorumunda bulunan Bezos, şunları söylüyor:
 
Amazon düşük fiyatlı ürün satarak, para kazanmayı nasıl başarıyor?
Biz tıraş makinesi ve tıraş bıçağı modelini beğenmiyoruz. Bu modelde ilk başta para kaybediyorsunuz ama sonradan para kazanmaya başlıyorsunuz. Sadece ürün sayesinde para kazanma modelini de beğenmiyoruz. Sonuçta bizim yaklaşımımız sadece bize ait; hatta bunun doğru bir yaklaşım olduğunu da savunmuyoruz. Bu yeni bir şey değil; fakat şirketimizin kuruluşundan bu yana
bu modeli uyguluyoruz. Ben, iş modelini müşteri beklentisi doğrultusunda oluşturmaktan yanayım. Bazen bu daha sabırlı olmanızı gerektirebilir, fakat bu da uzun vadeli  düşünmenin bir parçasıdır. Fakat kısa vadeli düşünen bir hissedarsanız, parayı hemen almak istersiniz. Ben bu yaklaşımın yanlış olduğunu düşünüyorum ama bunu dile getirmiyorum. Biz kendi iş modellerimizi belirlerken takımlar halinde çalışıyoruz.
 
Kindle için ne kadar uzun vadeli düşünüyorsunuz?
Bu son derece güçlü ve ileriye dönük bir ürün. Ürüne yönelik çok para kaybı yaşamak istemiyorum. 
 
Para kaybediyor musunuz?
Bu konuda şu an için cevap vermem mümkün değil; tam bir sonuç henüz çıkarılmamış durunda. Fakat ürün konusunda çok para kaybetmek istemiyorum, çünkü bu ürünümüzün masanın çekmesinden çıkmadığı anlamına gelir. Diğer yönden de, üründen çok para kazanırsanız, bu parayı haketmediğinizi düşünürüm, çünkü ürün kullanıldıkça para kazanmanın doğru olduğuna inanıyorum.
 
Daha önce yaptığınız bir ropörtajınızda, yeni bir işin karlı olması ve ya patlaması için 5 ila 7 yıl gerekli olduğunu ifade ettiniz. Ve şu an için Kindle'ın beşinci yılındasınız.
Bu gerçek bir hikaye. Tabii ki herkese göre farklılık gösterebilir. Biz beşinci yıldayız; fakat aslında sekizinci yılda olduğumuzu söyleyebiliriz, çünkü piyasaya sunmadan önceilk Kindle üzerinde üç yıl çalıştık.
 
Yani bu para kazandığınız anlamına mı geliyor?
Bu konuda henüz bir açıklama yapmadık. 
Gelenekselden farklı bir içerik modeliniz var. Amazon Prime'ı çözüp, bu modeli anlamak zor.
Prime'ın yedi sene önceki orjinal halinden bahsediyorsanız, bu yüklenen bir programdı ve bir milyon ürünü iki gün boyunca bedavaya indirebiliyordunuz. Bugün 15 milyon ürün mevcut. Prime'ın tasarlanmasındaki amaç, para ödemeden hızlı ulaşım sağlamaktı. Dolayısıyla mevcut olanı değiştirip, bunun yerine herşeyin dahil olduğu bir hizmet sunarsanız, kendinizi suçlu hissetmezsiniz. Bu, yaratmaktır.
 
[PAGE]
 
Fakat bunu sunmak oldukça masraflı
Evet, yaptığımız bir çok şey çok masraflı! "Derin bir nefes alın ve rahatlayın" demiştim daha önce. Derin yoga rahatlatır! Evet yaptığımız iş masraflı. Fakat bu, işin başında hesap yapmadık anlamına gelmez. Bazılarının dediklerinin tersine, Amazon kar amaçlı bir şirket. Dolayısıyla bazı rakamlara baktık ve bunun hem müşteriler hem de Amazon için iyi bir program olacağına inandık.
 
Android dünyasının öncülerindensiniz. Android kullanımına yaklaşımınız nedir?
Biz Android'i Linux gibi kullanıyoruz; sonuçta temel işletim sistemi olarak görüyoruz.
 
Android ihtiyacımız olan herşeyi gerçekleştiriyor mu?
Evet.
 
Rakipleriniz kimler? Bazılarına göre Walmart rakipleriniz arasındaydı.
Farklı kategorilere ve iş alanlarına bakmanız gerekir. İş yaptığımız her alanda, çok derece karmaşık ve yetenekli rakiplerimiz var. Öte yandan öylesine büyük pazarlarda faaliyet gösteriyoruz ki, buralarda çok sayıda kişinin aynı anda kazanma imkanı var. Perakendede, küresel pazar boyutu 4 trilyon doların üzerinde. Dolayısıyla çok büyük bir şirket kurup ve perakende pazar payınızın tek haneli kalması mümkün. Bu yüzden çok sayıda kazanan olması mümkün. 
 
Bugüne kadar kimse size odaklanma sorununuz olduğunu söyledi mi?
Hayır. Fakat bu sorunun nereden kaynaklandığını tahmin ediyorum. Diğer şirketlerden daha farklı bir felsefeye sahip olduğumuzu söylemeliyim. Bizim yaklaşımımız şu: Eğer iyi fikrin varsa ve müşteriler bunula ilgilenecekse, bunu neden hayata geçirmemiz gerektiğini değil; neden geçirmediğimizi sorarız. Diğerlerinin yaptıklarını taklit etmek istemeyiz. Bizim zaman içinde Amazon'a çektiğimiz insanlar, öncü olmak isteyen insanlardı. Onlar yaratıcı olmak istiyorlar; yeni şeyler yapmak istiyorlar.
 
Zamanınızı nasıl yönetiyorsunuz?
Şirket için önemli olan ve benim değer yaratabileceğim konularla ilgileniyorum. Bir keresinde kendimi ülke içi vergi tartışmalarının gündeme geldiği bir toplantıda buldum. ABD'li ve Japon otoriteler bizim vergi ödememiz gerektiğini savunuyorlardı. Biz de onların. Fakat bu toplantıda gördüğüm şuydu: Hiçbir normal avukat; hatta hiçbir vergi avukatı bu konuyu anlayamaz. Sonuçta bu önemli mi bilmiyorum ama ben orada katma değer yaratamazdım.
Dijital içeriğe, yeni ürünlere ayırıyorum vaktimin çok büyük bir bölümünü.
 
İnsanlara vereceğiniz mesaj nedir?
Biz, fiyat ne olursa olsun en iyi tableti sunuyoruz. Geçen sene belli bir fiyata en iyi tableti yaratmaya çalıştık. Bu sene yine belli bir fiyata en iyi tableti yapmaya çalıştık. Fiyatı unutun: Bunun hala en iyi tablet olduğunu göreceksiniz. Bizim tabletimizin fiyatı sadece 499 dolar.
 
Bezos diyor ki... diyor ki...
- Biz tamamen entegre bir medya hizmeti yarattık. Bu kapsamda donanım da çok önemli, fakat sadece bu hizmetin bir parçası.
- Düşük kar marjları ile çalışmaya alışık bir şirketiz. Biz bu şekilde büyüdük. Hiç bir zaman yüksek kar marjı lüksümüz olmadı.
- Bir şirket olarak, en önemli kültürel gücümüz şu: Eğer yaratıcı değilseniz, yok olursunuz. Bazıları yeni yollarla ilgilenirken, çok gürültü çıkarıyorlar. Bizim yaptığımız, başımızı kaldırmadan, işimizi yapmak. 
- 1999'a geri dönün. O tarihte teknoloji veya internetle hiç ilgisi olmayanlar, kendi kariyerlerinden vazgeçip internet madenine daldılar. Balon patladığında ise, çok sayıda insan sektörden ayrıldı. Bu işi yapmak istemediklerini anladılar. Bunlar mutsuz zamanlardı. Bunun sonucunda derimiz kalınlaştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir