AMB varlık alımı yapacak mı?

Hem Avrupa Merkez Bankası hem de ulusal merkez bankaları devlet tahvili alabilme seçeneğini düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haber ajansı Reuters’a konuşan kaynaklar, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve ulusal merkez bankalarının devlet tahvili satın alma seçeneğini düşündüğünü açıkladı.  

Avrupa Merkez Bankası iki çeşit niceliksel gevşemeyi birlikte yapmaya hazırlanıyor. 

Reuters'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre banka hem kendi varlık alımlarıyla riskin paylaşıldığı, hem de ulusal merkez bankalarınıntek başlarına devlet tahvili alarak riski üstlendikleri bir modeli değerlendiriyor Kaynaklara göre banka artan deflasyon riskiyle mücadeleyi artırmak isterse 22 Ocak toplantısında bu adımı atacak.

500 milyar euroluk tahvil alacak iddiası

Avrupa Merkez Bankası'nın  (AMB) nicel genişleme kapsamında 500 milyar euroluk devlet tahvili alımı planı hazırladığı da öne sürülüyor.

Bloomberg News'in, AMB'nin Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılan bir kişiye dayandırılan haberine göre, banka 500 milyar euroya kadar yatırım yapılabilir dereceli devlet tahvili alımına ilişkin bir taslak hazırladı.  

Söz konusu haberde, AMB'nin 7 Ocak'taki Yönetim Kurulu toplantısında devlet tahvilinin satın alımı odaklı çeşitli nicel genişleme seçeneklerini masaya yatırdığı ve bu kapsamda yatırım yapılabilir ülkelerin tahvillerinin satın alabileceği belirtildi.  

Ayrıca ismi açıklanmayan bir banka yetkilisine göre, yönetim kurulu üyelerinin sunum sonrasında hangi paketin uygulanacağı ve tasarımı konusunda karar almadığı aktarılırken, bankanın Yunanistan tahvilleri içinse ayrı bir plan üzerinde çalıştığı iddia edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir