Ambargo Hyundai Oilbank'ı durdurdu

İran'ın büyük petrol alıcısı Hyundai Oilbank halka arzdan vazgeçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 



SEUL - İran ham petrolünün en büyük alıcılarından olan Güney Kore rafinerisi Hyundai Oilbank, 2 milyar dolarlık halk arz planından, Euro Bölgesi krizi ve Batılı ülkelerin İran petrolüne karşı başlatmaya hazırlandıkları ambargo nedeniyle vazgeçtiğini açıkladı. Avrupa'nın giderek büyüyen borç sorunlarının global piyasaları bu yıl peş peşe rekor düşük seviyelere zorlamasıyla,Asya'da son dönemde daha başka halka arz iptalleri ya da ertelemeleri de oldu.    

Hyundai Oilbank bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Eurobölgesi krizinin tüm dünyaya yayılmakta olduğu ve yatırımcı eğilimin zayıflaması nedeniyle arzdan emin olamadığımız için, işlemi ertelemeye karar verdik" denildi. Şirket, 2 milyarlık halka arzı koşullar düzeldiğinde yeniden gündeme getireceklerini bildirdi.    

Hyundai Oilbank toplam ithalatının yaklaşık yüzde 20'sini İran'dan yapıyor. Avrupa Birliği ülkeleri 1 Temmuz'dan itibaren İran petrolüne ambargo uygulamaya başlayacaklar. Güney Kore, İran'dan ithalatını büyük ölçüde azalttığı için ABD'nin uyguladığı mali yaptırımlardan muaf tutuluyor ancak 1 Temmuz'dan itibaren İran petrolü almayacak olan AB'nin bu tarihten sonra İran petrolü taşıyan tankerlerin sigortalanmasına da getirdiği kısıtlamalar, Güney Kore'ye İran'dan petrol seviyatını fiilen durdurabilecek. Küresel halka arz piyasalarında, Euro Bölgesinin dağılması korkularıyla borsalardaki zayıflama üzerine son birkaç haftaiçinde duraklama yaşanıyor. Son haftalarda sadece Asya'da en az beş büyük halka arzadan ya vazgeçildi ya da işlem ertelendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir