Amerika'dan Ukrayna 'ya yaptırım gelebilir

ABD, protesto ve şiddet olaylarının devam ettiği Ukrayna'da bazı yöneticilere yönelik yaptırımları gözden geçirdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD, Ukrayna'da yaşanan şiddet olaylarından sorumlu gördüğü bazı kişilere karşı yaptırım getirmeyi gözden geçiriyor. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte Meksika'ya giderken Air Force One uçağında soruları yanıtladı. 

Rhodes, Ukrayna'daki şiddetten sorumlu olan kişilere yönelik harekete geçmeyi gözden geçirdiklerini belirterek, "Yaptırımlar dahil, bunu yapmak için birçok araca sahibiz" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de Viyana'dan yaptığı tele-konferansta konuyla ilgili sorular üzerine, Ukrayna'daki gelişmeler karşısında ne yapabileceklerine dair farklı politika seçeneklerini gözden geçireceklerini kaydetti. "Bunların bir parçası da olası yaptırımları değerlendirmek" diyen Harf, vize kısıtlaması gibi önlemlere zaten gittiklerini hatırlattı. Harf, yaptırımların ne olabileceğine yönelik teknik detaylara giremeyeceğini ama herkesin konuyla ilgili yapılacaklara yönelik çok kısa zamanda karar verilmesi gerektiği noktasında aciliyet hissettiğini dile getirdi. 

Harf, bunun yanında Avrupalı ortaklarıyla konuyu yakından istişare ettiklerini de bildirdi. 

Konunun, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'in Avrupalı meslektaşlarıyla Viyana'daki görüşmelerinde gündeme geldiğini ifade eden Harf, dün de Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın başkanlığında, AB'nin olaylara yanıtının ne olması gerektiği noktasında bir toplantı düzenlendiğini hatırlattı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir